• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par augstākās izglītības internacionalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2009., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skolotāju profesionālo attīstību starptautiskā salīdzinājumā

Vēl šajā numurā

27.11.2009., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par augstākās izglītības internacionalizāciju

Augstākās izglītības internacionalizācija ir viens no nozīmīgākajiem dienaskārtības jautājumiem visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un citviet pasaulē. Ir veikti nopietni priekšdarbi internacionalizācijas nodrošināšanai, savstarpējās uzticamības palielināšanai un mobilitātes sekmēšanai. Savukārt daudzveidība un caurskatāmība ir līdzekļi ambiciozu mērķu sasniegšanai augstākajā izglītībā – uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, 26.novembrī uzstājoties ES Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomes sanāksmē Briselē.

Ministre detalizētāk pievērsās diviem augstākās izglītības internacionalizācijas aspektiem. Pirmkārt, pēc iespējas lielāka studentu piesaiste savas valsts augstākās izglītības mācību iestādēs, kā arī atvērtība ārvalstu akadēmiskajam personālam: “Uzskatu, ka šāda atvērtība dod pozitīvu impulsu augstākās izglītības kvalitātes celšanai, jo katra mācību iestāde iesaistās konkurencē gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Protams, tas rada izaicinājumus nodrošināt gan izcilu izglītības piedāvājumu, gan pievilcīgus sociālos nosacījumus.” Runājot par Latvijas situāciju, ministre uzsvēra, ka, pateicoties tieši ES struktūrfondu atbalstam, veikti nozīmīgi darbi un turpinās studiju satura un vides uzlabošana, tiek labiekārtotas laboratorijas un pētnieciskā bāze.

Otrkārt, studentu mobilitātes veicināšana un vietējā akadēmiskā personāla starptautiskās izaugsmes atbalstīšana, gan iesaistoties kopīgos pētījumos, gan uz noteiktu laiku dodoties strādāt citās ES valstu augstākās izglītības mācību iestādēs. “No savas personiskās pieredzes varu teikt, ka šajā ziņā ir pozitīva prakse vairākās ES dalībvalstīs, sludinot starptautiskus konkursus mācībspēku piesaistei,” norādīja ministre.

T.Koķe atzīmēja, ka atvērtība un sadarbība, nenoliedzami, paaugstina Eiropas augstākās izglītības kvalitāti: “Lai veicinātu studentu, akadēmiskā personāla un zinātnieku mobilitāti, aicinu aktīvāk pievērsties un palielināt starptautiskās ekspertīzes praksi gan augstākās izglītības sektora finansējuma un pārvaldības sfērā, gan studiju organizēšanā un, galvenais, to rezultātu izvērtēšanā.” Viņa piebilda, ka zināma pieredze šajā jomā uzkrāta, īstenojot starptautisko akreditāciju atbilstoši Eiropas standartiem un vadlīnijām. Vienlaikus T.Koķe rosināja aktīvāk izvērst starptautisko ekspertīzi, lai tā būtu nevis kā kampaņa, bet gan kā ikdienas sadarbības prakse. Tas vairos uzticamību, mazinās šķēršļus un iedrošinās mobilitātei.

Ministre atzīmēja, ka mūsdienās jebkura pakalpojuma saņēmējs pieprasa kvalitāti. Taču izglītībā par kvalitāti un rezultātu ir īpaši augsta atbildība, jo skolas un pedagogi ietekmē katra cilvēka dzīvi mūža garumā. Tādēļ būtiski panākt, lai līdztekus autonomijas stiprināšanai visās ES augstākās izglītības mācību iestādēs tiktu attīstīta regulāra iekšējās kvalitātes novērtēšanas sistēma un kultūra, kas orientēta uz rezultātiem ne vien studiju sasniegumu kontekstā, bet arī sagatavoto speciālistu profesionalitātes un nodarbinātības kontekstā.

Noslēgumā T.Koķe uzsvēra: “Daudzveidība un caurskatāmība ir kritēriji, kuri jāizstrādā, kopīgi iesaistoties studentiem, akadēmiskajam personālam un darba devējiem, un tie būtu izmantojami arī augstākās izglītības starptautisko reitingu pamatā.”

Savukārt šodien kultūras ministrs Ints Dālderis piedalās Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomes sanāksmē Briselē.

Sanāksmē plānots pieņemt divus Padomes secinājumus – par radošas paaudzes sekmēšanu un par mediju lietotprasmi digitālā vidē –, kuru izstrādē aktīvi piedalījusies arī Latvija. Gan sanāksmē, gan prezidentvalsts organizētās ministru pusdienās paredzama padziļināta diskusija par Eiropas kultūras nozīmīgāko vērtību digitalizāciju un Eiropas digitālās bibliotēkas “Europeana” turpmāko attīstību. Tāpat ES ministri uzklausīs vairāku valstu sniegto informāciju par dažādām kultūras un audiovizuālās nozares aktualitātēm.

Kultūras ministrs paudīs Ministru kabinetā un Saeimas Eiropas lietu komisijā saskaņotu Latvijas pozīciju.

Agnese Korbe, IZ ministres padomniece; Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!