• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 24.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2009., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aicinot ierobežot tēriņus apsveikumu kartītēm

Vēl šajā numurā

27.11.2009., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 24.novembrī

TM: Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību minimālo pamatkapitāla lielumu

Ministru kabinets 24.novembrī akceptēja grozījumus Komerclikumā, kas izstrādāti saskaņā ar Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2009.gadam. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts projekta anotācijā, ar grozījumiem plāno samazināt SIA minimālo pamatkapitāla lielumu līdz Ls 100 līdzšinējo Ls 2000 vietā, vienlaikus saglabājot noteikumu, ka, dibinot SIA, pamatkapitāls ir apmaksājams vismaz 50% apmērā. Līdz ar to, lai nodibinātu SIA, minimālā nepieciešamā summa personai būs Ls 179,5 līdzšinējo Ls 1129,5 vietā, t.i., Ls 50 pamatkapitāla tūlītējai apmaksai, Ls 100 – valsts nodevas samaksai par SIA reģistrēšanu Komercreģistrā, Ls 24 par publikāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un Ls 5,50 par dibinātāja paraksta apliecinājumu, ja paraksta apliecināšana tiek veikta Uzņēmumu reģistrā (UR).

Pēc grozījumu stāšanās spēkā būs saīsināts kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš no sešiem uz aptuveni trim mēnešiem gadījumā, ja sabiedrība ir norēķinājusies ar visiem zināmajiem kreditoriem.

Turklāt ar grozījumiem paredzēs, ka firmai skaidri un noteikti būs jāatšķiras arī no citiem UR ierakstītiem vai ierakstīšanai pieteiktiem nosaukumiem. Šie grozījumi gan neskar to subjektu nosaukumus, kuri līdz šo grozījumu pieņemšanai jau ir reģistrēti UR.

Turpmāk būs noteikta patiesā labumu guvēja definīcija, patieso labuma guvēju definējot kā sabiedrības dalībnieku – fizisku personu.

Gadījumā, kad par patieso labuma guvēju sabiedrībā uzskatāma cita persona, nevis likumā noteiktā, dalībniekam jeb akcionāram būs pienākums sniegt ziņas par attiecīgo personu sabiedrībai.

Ar grozījumiem vēlas uzdot Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā uztur mantisko ieguldījumu vērtētāju sarakstu, paredzot, ka tiesības uzturēt minēto sarakstu var tikt deleģētas privātpersonai. Vērtētāju saraksta uzturēšanas funkcijas deleģēšana privātpersonai (piemēram, vērtētāju asociācijai vai Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai) padarīs minētās funkcijas izpildi efektīvāku.

Līdz ar to 24.novembrī akceptēti grozījumi arī likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”.

Grozījumi jāpieņem Saeimā.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par plūdu riska sākotnējo novērtējumu, plūdu kartēm un plūdu riska pārvaldības plānu

24.novembrī Ministru kabineta sēdē tika pieņemti Vides ministrijas sagatavotie Ministru kabineta noteikumi par sākotnējo plūdu riska novērtējumu, plūdu kartēm un plūdu riska pārvaldības plānu.

Šie Ministru kabineta noteikumi izstrādāti, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par plūdu riska novērtējumu un pārvaldību prasības, kā arī Ūdens apsaimniekošanas likumā noteiktās prasības, kas paredz, ka par plūdu riska novērtējumu un pārvaldībai nepieciešamo karšu un plānu izstrādi ir atbildīga tā pati institūcija, kas nodrošina Ūdens apsaimniekošanas likumā noteikto upju baseinu apsaimniekošanas plānu izstrādi.

Šajos noteikumos ir definētas prasības sākotnējā plūdu riska novērtējuma, iespējamo plūdu postījumu vietu karšu un plūdu riska karšu, kā arī plūdu riska pārvaldības plānu izstrādei un tajos sniedzamās informācijas saturam un veidam, kā arī papildu informācijai, kas iekļaujama, tos atjaunojot. Izstrādājot minētos dokumentus, ir paredzēts, ka iespējamo plūdu postījumu vietu kartēs norāda plūdu riskam pakļautās teritorijas, kas varētu applūst saskaņā ar scenārijiem, kas ir noteikti Plūdu riska novērtēšanas un pārvaldības nacionālajā programmā 2008.–2015.gadam.

Noteikumu projekts pilnībā nodrošinās Eiropas Parlamenta un Padomes 2007.gada 23.oktobra direktīvas 2007/60/EK par plūdu riska novērtējumu un pārvaldību prasību pārņemšanu Latvijas nacionālajā tiesību sistēmā.

 

VidM: Par Reģionālu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu attīstības projekta atkārtotā uzaicinājuma izsūtīšanas termiņu

24.novembrī Ministru kabinets apstiprināja Vides ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.667 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.5.1.2.2.apakšaktivitāti “Reģionālu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu attīstība””.

Šie noteikumi izstrādāti, lai pagarinātu atkārtotā uzaicinājuma izsūtīšanas termiņu pirmajai projektu iesniegumu atlases kārtai, paredzot iesniegt projekta iesniegumu līdz 2010.gada 30.jūnijam. Tāpat tie precizēs aktivitātes attiecināmās un neattiecināmās projektu izmaksas, ievērojot apvienoto projektēšanas un būvdarbu līgumu specifiku.

Pašreizējā noteikumu redakcija paredz, ka atkārtots uzaicinājums iesniegt projektu iesniegumus pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros projektu iesniedzējiem ir jānosūta līdz 2009.gada 15.decembrim, bet atbilstoši Vides ministrijas rīcībā esošajai informācijai potenciālo projektu iesniedzēju sagatavotā projektu dokumentācija nav tādā gatavības stadijā – projektu dokumentācija jāaktualizē saskaņā ar jaunajiem makroekonomiskajiem rādītājiem. Ja potenciālie projektu iesniedzēji nevarēs iesniegt projektu iesniegumus, tad netiks nodrošināta poligonu infrastruktūras attīstība atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 13.jūnija noteikumiem Nr.474 “Atkritumu poligonu ierīkošanas, atkritumu poligonu un izgāztuvju apsaimniekošanas, slēgšanas un rekultivācijas noteikumi”.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

ZM: Par konkrētu praktisko iemaņu pārbaudes programmu jaunajiem medniekiem

Valdība 24.novembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Noteikumi par mednieku un medību vadītāju apmācības kārtību, zināšanu un praktisko iemaņu pārbaudes programmu, kā arī mednieka apliecības un medību vadītāja apliecības izsniegšanas kārtību”.

Noteikumos tiek precizēta mednieku teorētisko zināšanu un praktisko šaušanas iemaņu pārbaudes programma. Līdz šim noteikumos nebija noteikts, kurās konkrētās šaušanas disciplīnās ir vajadzīga mednieku praktisko iemaņu pārbaude, tādēļ tiek noteikta praktisko iemaņu pārbaudes programma, paredzot, ka jaunie mednieki ar gludstobra ieroci varēs eksāmenu kārtot, šaujot pa lidojošiem mērķiem vai pa stāvošu un “skrejošu” mežacūkas mērķi 35 metru distancē. Medniekiem, kuri vēlas iegādāties garstobra–vītņstobra medību šaujamieroci, būs jākārto eksāmens, šaujot pa stāvošu un “skrejošu” aļņa mērķi 100 metru distancē.

Tāpat tiek precizēta mednieka teorētisko zināšanu pārbaudes programma attiecībā uz medījamo dzīvnieku anatomiju, fizioloģiju, uzvedību un slimībām, kā arī medījuma apstrādi un higiēnas prasībām.

Paredzēts arī atvieglot esošo administratīvo slogu, svītrojot no noteikumiem normu, kas paredz nepieciešamību Valsts meža dienestā iesniegt vairāku dokumentu kopijas, lai saņemtu mednieka apliecību.

Noteikumi stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par valsts nodevām sēklu aprites jomā

Valdība 24.novembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Noteikumi par valsts nodevām sēklu aprites jomā”.

Noteikumos ir precizēti trīs nodevas objekti, nosakot nodevas nevis par iesnieguma izvērtēšanu konkrētajai darbībai, bet par pašu darbību, piemēram, par šķirnes iekļaušanu katalogā vai personas reģistrāciju Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā.

Tāpat no noteikumiem ir svītrota valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu veģetatīvajam pavairošanas materiālam un sēklu izmantošanai bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Noteikumi nemaina spēkā esošās nodevas sēklu aprites jomā.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par jaunu kārtību sertifikāta un apliecības izsniegšanai ciltsdarbā

Valdība 24.novembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Noteikumi par dzīvnieku vērtēšanas, pārraudzības, mākslīgās apsēklošanas, olšūnu un embriju pārstādīšanas speciālista apmācību, kā arī par sertifikāta un dzīvnieku pārraudzības un mākslīgās apsēklošanas darba veikšanas apliecības izsniegšanu un anulēšanu”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā apmāca dzīvnieku vērtēšanas, pārraudzības, mākslīgās apsēklošanas, olšūnu un embriju pārstādīšanas speciālistus, kā arī izsniedz un anulē to sertifikātus. Tāpat noteikumi paredz kārtību, kādā izsniedz un anulē apliecību dzīvnieku pārraudzības un mākslīgās apsēklošanas darba veikšanai.

Sertifikātu izsniegs un anulēs valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs”. Lai to saņemtu, fiziskai personai būs jānokārto pārbaudes tests. Saņemot sertifikātu, fiziskai personai piecu gadu laikā būs jāpaaugstina kvalifikācija, apgūstot kvalifikācijas paaugstināšanas programmu.

Savukārt fiziskai personai, kuras pārziņā būs dzīvnieku pārraudzības un mākslīgās apsēklošanas darbs vienā ganāmpulkā, apliecību izsniegs un anulēs valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs”. Lai saņemtu mākslīgās apsēklošanas vai pārraudzības darba veikšanas apliecību, fiziskai personai būs jāapgūst teorētiskās un praktiskās apmācības kurss atbilstošajā darbības jomā.

Ar jaunajiem noteikumiem tiks aizstāti Ministru kabineta 2000.gada 21.novembra noteikumi Nr.400 “Kārtība, kādā sertificējamas fiziskās personas, kuras veic dzīvnieku vērtēšanu un kontrolvērtēšanu, dzīvnieku pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, embriju pārstādīšanu un vaislinieku bioprodukta un embriju realizāciju”, kas noteica sertifikāta izsniegšanas kārtību.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par pagarinātu pārejas perioda termiņu programmā “Ūdens vides pasākumi”

Valdība 24.novembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai ūdens vides pasākumiem”.

Paredzēts, ka Eiropas Zivsaimniecības fonda (EZF) pasākumā “Ūdens vides pasākumi” uz atbalstu 2009.gadā varēs pretendēt tie Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) reģistrēti akvakultūras uzņēmumi, kuri veiks akvakultūras nozares uzņēmuma atzīšanas procedūru līdz 2009.gada 30.decembrim, nevis 1.oktobrim, kā bija paredzēts iepriekš. Izmaiņas normatīvajā aktā veiktas tāpēc, ka, ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, daļa ražojošu akvakultūras uzņēmumu līdz 1.oktobrim nav paguvuši veikt noteikumos prasīto atzīšanas procedūru, kura nepieciešama, lai varētu saņemt arī akvakultūrai paredzēto atbalstu.

Izmaiņas stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!