• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas galotņu tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2009., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomikas ministra darba vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

20.11.2009., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas galotņu tikšanos

 

18.novembrī Zviedrijā, Stokholmā, notika Eiropas Savienības (ES) un Krievijas Federācijas vadītāju tikšanās, kuras laikā tika pārrunāta ES un Krievijas sadarbība Četru telpu (ekonomiskās; brīvību, iekšējās drošības un tieslietu; ārējās drošības; zinātnes, izglītības un kultūras) ietvaros, kā arī sasniegtais sarunās par jauno sadarbības līgumu.

Latvijai kā Krievijas kaimiņvalstij īpaši nozīmīga bija samita ietvaros parakstītā Finansēšanas vienošanās piecām ES un Krievijas pārrobežu sadarbības programmām, tai skaitā pārrobežu sadarbības programmai “Igaunija–Latvija–Krievija”. Vienošanās parakstīšana ļaus īstenot dažādu jomu sadarbības projektus starp Latvijas, Igaunijas un Krievijas pierobežu reģioniem, sekmējot gan reģionu sociālekonomisko attīstību, gan veicinot kontaktus kultūras, izglītības un citās jomās starp šo reģionu iedzīvotājiem.

ES un Krievijas dialogs un augsta līmeņa tikšanās palīdz veicināt uzticēšanos un paredzamību ES un Krievijas attiecībās, kā arī spert soļus turpmākās sadarbības stiprināšanai. ES un Krieviju vieno ne tikai ekonomiskā sadarbība, bet liela nozīme attiecību veidošanā ir demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas ievērošanai.

Latvijai svarīgi ir samitā izskatītie ES un Krievijas tirdzniecības jautājumi, tai skaitā pretprotekcionisma pasākumi un Krievijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā. Tāpat būtiski, ka samita laikā tika pārrunāti enerģētikas ilgtspējas un drošības jautājumi, kā arī pozitīvi tika novērtēts 16.novembrī parakstītais Memorands par agrās brīdināšanas mehānismu enerģētikas sektorā ES un Krievijas enerģētikas dialoga ietvaros.

Sarunu laikā ES un Krievijas vadītāji apsprieda arī citus ar aktuālām starptautisko attiecību norisēm saistītus sadarbības aspektus, īpaša uzmanība tika pievērsta klimata izmaiņu jautājumam, gatavojoties ANO klimata izmaiņu konferencei decembrī Kopenhāgenā. Ārējās drošības jomā puses pārrunāja arī situāciju Dienvidkaukāzā, Afganistānā, Pakistānā.

No ES puses samitā piedalījās ES prezidējošās valsts Zviedrijas premjerministrs Frederiks Reinfelts, ES Padomes ģenerālsekretārs Havjers Solana, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, ES Ārlietu un Eiropas kaimiņattiecību politikas komisāre Benita Ferrero-Valdnere un ES tirdzniecības komisāre Ketrīna Aštone. Krieviju samitā pārstāvēja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!