• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par ES Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2009., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200820

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 17.novembrī

Vēl šajā numurā

20.11.2009., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par ES Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmi

 

Šodien, 20.novembrī, Briselē notiek Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksme, kurā viena no galvenajām diskusijām būs par iespēju atsevišķām ES dalībvalstīm izmantot valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju pirkšanai. Tāpat tiks apspriesti temati par ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), kā arī zvejas resursiem.

Sanāksmē plānots pārrunāt Polijas lūgumu atļaut izmantot valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei, zemju konsolidācijai un lauksaimniecības uzņēmumu paplašināšanai laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim, lai veicinātu ģimenes saimniecību lielumā līdz 300 hektāriem aktīvāku veidošanos. Lai gan iepriekš atbalsts lauksaimniecības zemes iegādei bija pieejams, tomēr finanšu resursu trūkuma dēļ tas nav noticis pietiekami lielā apjomā.

Latvija konceptuāli paudīs atbalstu Polijas lūgumam atļaut izmantot valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei, bet ar nosacījumu, ka līdzīga pieeja tiek attiecināta uz Latviju un citām dalībvalstīm, kas saskaras ar līdzīgām problēmām.

Savukārt Latvija sanāksmē pieteiks izskatīšanai jautājumu atļaut izmantot valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei līdz 2013.gada 31.decembrim. Atbalsts nepieciešams vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ņemot vērā statistikas datus, Latvijā ir daudz mazo saimniecību. Otrkārt, tie zemju īpašnieki, kuri nespēj nodrošināt savu īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kuri ir ieinteresēti to iegādāties. Turklāt Latvijas lauksaimniekiem pašreizējā ekonomiskajā situācijā trūkst brīvu finanšu resursu lauksaimniecības zemes iegādei, bet kredītiestāžu piedāvātās kredīta procentu likmes aizņēmumam ir pārāk augstas. Tiek pieprasīts arī būtisks papildus kredīta nodrošinājums nekustamā īpašuma tirgus cenu izmaiņu dēļ. Tālab par optimālu valsts atbalsta instrumentu uzskata atbalstu kredītprocentu likmes daļējai segšanai.

Savukārt diskusijā par Padomes lēmumu, ar kuru atļautu laist tirgū produktus, kas satur ģenētiski modificētu (ĢM) kukurūzu, Latvija atkārtoti norādīs, ka neatbalsta priekšlikumu par atļaujas piešķiršanu produktiem, kas satur, sastāv vai ražoti no ĢM kukurūzas, izplatīšanai tirgū. Šo viedokli atbalstījusi arī Latvijas Saeimas Eiropas lietu komisija.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!