• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Maestro Paulu piesaista varas mūzika". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.1999., Nr. 198/199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20040

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No alfas līdz omegai

Vēl šajā numurā

18.06.1999., Nr. 198/199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Maestro Paulu piesaista varas mūzika"

"Izvestija"

— 99.06.16.

Komponists Raimonds Pauls, Jaunās partijas līderis; Anatolijs Gorbunovs - viens no valdošās partijas "Latvijas Ceļš" vadītājiem; Vaira Paegle, amerikāņu latviete, Tautas partijas kandidāte; Jānis Priedkalns, arī "amerikānis", vēstnieks ANO, "Tēvzemei un Brīvībai" pārstāvis; Arnis Kalniņš, akadēmiķis-demokrāts - tas ir oficiālais Latvijas prezidenta kandidātu saraksts. Vēlēšanas notiks 17.jūnijā.

Deputāti balsos pēc izslēgšanas principa līdz brīdim, kad būs atlikuši divi pretendenti, kuri būs ieguvuši visvairāk likumdevēju balsu. Par prezidentu kļūs tas, kurš būs ieguvis vairāk par 50% deputātu balsu, turklāt savu kandidatūru var izvirzīt jebkurš Saeimas loceklis.

60-gadīgais Guntis Ulmanis, pirmskara Latvijas prezidenta Kārļa Ulmaņa radinieks, kas ir atradies savā postenī divus termiņus, un kuram nav tiesību balotēties trešo reizi, aizies goda politiskajā trimdā. Tiek uzskatīts, ka viņš paliks savas Zemnieku partijas vadībā, kas pirms sešiem gadiem izvirzīja viņu prezidenta postenim. Līdz pat pēdējam brīdim nav skaidrs, kurš ieņems viņa vietu Rīgas pilī, situācija ap vēlēšanām ir tik ļoti samezglojusies, ka pat vistālredzīgākie Rīgas politiķi neriskē izteikt savas prognozes. Pārāk sāpīgi atšķiras sešu Saeimā pārstāvēto partiju intereses. Ja nevienam no minētajiem kandidātiem neizdosies iegūt parlamenta vairākuma balsu, spēlē iesaistīsies jaunas politiskās figūras. Viņu vidū - ārlietu ministrs Valdis Birkavs, "Latvijas ceļa" pārstāvis; vēstnieks pie Eiropas Padomes Georgs Andrejevs; Latvijas institūta direktore Vaira Vīķe-Freiberga, kā arī citi mazpazīstami politiķi.

Un tomēr vislielākās izredzes, pēc vienota Latvijas novērotāju uzskata, ir Anatolijam Gorbunovam un Raimondam Paulam, turklāt maestro-prezidenta, kā jau tagad tiek dēvēts komponists, bijušais Ulmaņa kultūras padomnieks, "kāršu kavā" ir visvairāk "trumpju". Viņš vismazākā mērā izraisa deputātu alerģiju, ko nevar teikt par Gorbunovu, bijušo partijas aparatčiku. Par Paulu bez Jaunās partijas varētu nobalsot arī "Latvijas Ceļš", kurai viņš apsolīja saglabāt Vilim Krištopanam premjerministra posteni, kā arī kreisie deputāti no frakcijas "Par vienotu Latviju". Viss atkarīgs no tā, pret kuru vēlēšanu dienā draudzīgi nostāsies parlamenta frakcijas.

Latvijas laikraksti ir pilni visneticamāko prognožu. Uzskatu krasais pretrunīgums liecina par to, ka Latvijā šodien nav skaidri izteikta līdera, autoritatīva politiķa, kurš būtu spējīgs vest aiz sevis visu valsti.

Nikolajs Laškevičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!