• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot Auci un Tērveti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2009., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Berlīnē

Vēl šajā numurā

10.11.2009., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot Auci un Tērveti

 

5.novembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere devās darba vizītē uz Auci un Tērveti, kuru uzsāka, tiekoties ar Auces iedzīvotājiem pilsētas kultūras namā.

Pateicoties par sirsnīgo uzņemšanu un apsveicot auceniekus valsts svētkos, Valsts prezidents aicināja tos būt lepniem par sevi un savām ģimenēm. Diskusijas laikā Valdis Zatlers atbildēja uz jautājumiem par valsts budžeta veidošanu, īpaši par iespējamajiem lēmumiem, kas var ietekmēt pensiju lielumu un situāciju izglītības nozarē. Tikšanās dalībnieki interesējās par “Parex bankas” pārņemšanas procesu, tiesiskumu valstī, progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanas iespējamību un bezdarba problēmu risināšanu.

Pēc tam Valsts prezidents tikās ar Auces novada domes deputātiem un pārrunāja administratīvi teritoriālās reformas rezultātus, situāciju izglītības, veselības, nodarbinātības jomā un pašvaldības iespējas sniegt sociālo atbalstu grūtībās nonākušajiem novadā. Sarunas gaitā tika diskutēts par “jaunā emigrācijas” viļņa iespaidu uz lauku novadiem, kā arī attīstības jautājumiem valsts pierobežas zonā. Pievēršoties iedzīvotāju pašorganizācijas tēmai, Valdis Zatlers informēja domniekus par Latvijas foruma ideju un tā rezultātiem, kā arī aicināja klātesošus veicināt pašorganizācijas kustību novadā.

Lai iepazītos ar uzņēmējdarbības aktualitātēm Auces novadā, Valsts prezidentam bija iespēja tikties ar Auces novada uzņēmējiem. Sarunas laikā lielākā interese bija par valsts prioritārajām nozarēm ekonomikā un nodokļu politiku valstī, kā arī tās ietekmi uz uzņēmējdarbības attīstību. Uzņēmēji norādīja uz nodokļu politikas konsekvences valstī svarīgumu. Tika pārrunātas arī iespējas celt Latvijā ražotu produktu konkurētspēju lielveikalu tīklos. Biznesa vides pārstāvji atzīmēja, ka krīzi viņi redz kā iespēju radīt inovatīvas idejas mazo valstu konkurētspējas veicināšanā. V.Zatlers bija gandarīts par uzņēmēju optimismu, pateicās par ieguldīto darbu un atzīmēja, ka šobrīd būtiskāk ir radoši meklēt iespējas, nevis problēmas.

Valsts prezidents apmeklēja arī uzņēmumus, kas ir Auces novada lepnums un Latvijas veiksmes stāsti. Starp tiem SIA “EK Auce”, kas nodarbojas ar apģērbu šūšanu un trikotāžas ražošanu, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Valsts mācību un pētījumu saimniecību “Vecauce”, kas ražo biogāzi un ir iecerējuši ar saražoto biogāzi nākotnē nodrošināt pilsētu ar siltumenerģiju.

Vēlāk Valsts prezidents viesojās skolā, lai tiktos un aprunātos ar Auces novada skolēniem par Latvijas simboliem un diskutētu par Latvijas vērtībām, kas mums ļauj lepoties ar savu valsti. Turklāt viņam bija iespēja pārrunāt aktuālos izglītības jautājumus ar novada mācību iestāžu darbiniekiem, kas iepazīstināja V.Zatleru ar pirmsskolas un interešu izglītības organizāciju Auces novadā.

Lilita Zatlere Auces vizītes programmas ietvaros apmeklēja mākslinieka Raita Junkera ideju centru un viesojās uzņēmumā SIA “Dienvidi plus”, kas nodarbojas ar smiltsērkšķu sulas ražošanu, kā arī audēju darbnīcā.

Pēc Auces apmeklējuma Valsts prezidents ar dzīvesbiedri devās uz Tērveti. Uzrunājot šā novada iedzīvotājus, viņš atzīmēja, ka Tērvete ir zīmols, ko atpazīst visi Latvijas iedzīvotāji, kas ir uzauguši ar A.Brigaderes darbiem, Sprīdīti un Tērvetes dabas parku, un Tērvetes alus ir visiem zināma vērtība. Iedzīvotāji dalījās viedokļos gan par Latvijas vēstures aspektiem, gan par šā brīža aktualitātēm budžeta veidošanas kontekstā – iedzīvotāju ienākuma nodokļa un pensiju jautājumiem. Tikšanās laikā tērvetieši Valsts prezidentam nodziedāja pilsētas himnu. Savukārt V.Zatlers pateicās par sirsnīgo sagaidīšanu un viesmīlību.

Vēlāk, sarunas laikā ar Tērvetes novada domes deputātiem, pagasta pārvalžu vadītājiem, novada skolu direktoriem un sociālo iestāžu vadītājiem tika pārrunāti trīs galvenie jautājumi – rehabilitācijas centra “Tērvete” tālākās darbības perspektīvas, aktuālie izglītības jautājumi novadā un Latvijas lauksaimniecības nozares konkurētspēja Eiropas Savienības tirgū.

Vizītes nobeigumā Valsts prezidents vēl apmeklēja AS “Agrofirma Tērvete” zirgkopības un alus ražošanas uzņēmumus. Tās ir tikai divas no piecām uzņēmuma nozarēm, kas ietver arī piensaimniecību, augkopību un ēdināšanas servisu.

Atsevišķas programmas ietvaros Tērvetē Lilitai Zatlerei bija iespēja viesoties pilsētas sociālās aprūpes centrā “Tērvete”.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!