• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gatavību jaunās gripas uzliesmojumam Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2009., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par dienesta pārbaudi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

Vēl šajā numurā

10.11.2009., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gatavību jaunās gripas uzliesmojumam Latvijā

 

Šobrīd Latvijā ar jauno pandēmiskās A gripas vīrusu H1N1 reģistrēti 89 saslimšanas gadījumi, reģistrēts arī pirmais mirušais pacients. Redzams, ka, sākoties ziemas sezonai, jaunās gripas A H1N1 saslimstības uzliesmojumu reģistrē visās ziemeļu puslodes valstīs.

Veselības ministrija aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu. Jaunās gripas saslimšanas aina un norise neatšķiras no sezonālās gripas, tādēļ to noteikt var tikai laboratoriski. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Sīkāka informācija par saslimšanas profilaksi un slimības pazīmēm atrodama Veselības ministrijas un Latvijas Infektoloģijas centra mājaslapā.

Lai nodrošinātu dienestu saskaņotu rīcību, Veselības ministrija aktualizē visu medicīnas dienestu gatavību iespējamajam saslimšanas uzliesmojumam Latvijā.

• Latvijas Infektoloģijas centram uzdots katru dienu pulksten 9 iesniegt Veselības ministrijā informāciju par jaunās A gripas H1N1 un sezonālās gripas izplatību valstī un epidemioloģisko situāciju.

• Ģimenes ārstu asociācijām lūgts sniegt informāciju par ģimenes ārstu gatavību darbam saslimšanas paasinājuma periodā, nodrošinot elastīgus un pagarinātus pieņemšanas laikus akūtajiem pacientiem, paplašināt mājas vizīšu skaitu, kā arī nodrošināt iespējas pacientiem saņemt telefona konsultācijas.

• Katastrofu medicīnas centram uzdots apkopot informāciju par slimnīcu gatavību uzņemt pacientus ar gripas komplikācijām.

• Rīgas Stradiņa universitāte apkopo informāciju par iespējām īslaicīgi piesaistīt vecāko kursu studentus un rezidentus darbam primārajā aprūpē un neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā, ja radīsies tāda nepieciešamība.

• Plānots 10.novembrī Veselības ministrijā rīkot sanāksmi, kurā kopā ar zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvjiem plānots runāt par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī.

• Pamatojoties uz epidemioloģiskās situācijas attīstību, pašvaldības arī šobrīd var noteikt epidemioloģiskās drošības pasākumus savā teritorijā, piemēram, masu pasākumu ierobežojumus u.tml. Lai tiktu pasludināta gripas epidēmija, valstī saslimušo skaitam vienas nedēļas laikā jāsasniedz vairāk nekā 2000 pacientu. Šāds saslimušo skaits šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēts.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!