• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemkopības ministra darba vizīti Ungārijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2009., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200266

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrodoties ārpus valsts robežām

Vēl šajā numurā

06.11.2009., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemkopības ministra darba vizīti Ungārijā

 

5.novembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Ungārijā tikās ar Ungārijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Jožefu Grāfu, lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) finanšu perspektīvu un Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni. Vizītes gaitā notika arī diskusijas par izmaiņām lauksaimniecības atbalsta politikā – Lauku attīstības plānā un valsts atbalsta sistēmā, vienotā maksājuma ieviešanā, kā arī par iespējamiem divpusējās sadarbības virzieniem. Latvijas un Ungārijas delegācijas iepazinās ar Ungārijas Maksājumu aģentūras darbību un piena pārstrādes uzņēmumu pieredzi.

Apmainoties viedokļiem par aktuālo situāciju un uzdevumiem lauksaimniecībā, kā arī lauku attīstības un lauksaimniecības problēmām abās valstīs, zemkopības ministrs norādīja, ka ES ir nepieciešams moderns un tās ambīciju līmenim atbilstošs budžets, ar kura palīdzību ES spētu reaģēt uz jaunajiem izaicinājumiem un nodrošināt ilgtspējīgu ES attīstību. J.Dūklavs, skaidrojot Latvijas nostāju, uzsvēra, ka pēc 2013.gada ir jāsaglabā gan ES tiešie maksājumi, gan lauku attīstības pasākumi. Tai pašā laikā Latvijai vissvarīgākais jautājums ir tiešo maksājumu sistēmas pārskatīšana, lai pēc 2013.gada tiktu nodrošināti vienlīdzīgi tiešo maksājumu atbalsta līmeņi ES, tādā veidā veicinot godīgus konkurences un saimniekošanas nosacījumus ES vienotajā ekonomiskajā telpā visām 27 dalībvalstīm. Turklāt tiešo maksājumu sistēmas maiņai jānotiek uzreiz pēc 2013.gada un lēmumi par sistēmas maiņu jāpieņem laikus līdz nākamajai finanšu perspektīvai, t.i., ES budžeta pārskatīšanas laikā.

Tāpat zemkopības ministrs J.Grāfu iepazīstināja ar Latvijas valsts atbalsta sistēmu lauksaimniekiem, lauksaimniecības risku fonda pirmā gada darbību, nodokļu sistēmu, kā arī, skaidrojot vienotās maksājumu (VM) sistēmas ieviešanu, norādīja, ka Latvija pašreiz strādā pie VM shēmas izveides un to plāno ieviest ar 2011.gadu kā reģionālu modeli.

Izklāstot viedokli par abu valstu perspektīviem sadarbības virzieniem, J.Dūklavs norādīja, ka būtu lietderīgi turpināt amatpersonu apmaiņas vizītes, lai dalītos pieredzē par aktuāliem abu valstu lauksaimniecības politikas jautājumiem. Varētu arī paplašināt aizsākto sadarbību abu valstu iestādēm un zinātniskiem institūtiem. Lietderīgi būtu arī attīstīt divpusēju sadarbību izglītībā, īpaši pētījumu jomā.

Latvijas un Ungārijas amatpersonas apmeklēja arī Ungārijas Maksājumu aģentūru un Lauku attīstības un lauksaimniecības pārvaldi (“MVH”), lai tuvāk iepazītos ar elektroniskās pieteikšanās sistēmas ES atbalstiem un nacionālajām subsīdijām pieredzi.

Savukārt šodien, 6.novembrī, zemkopības ministrs, Ungārijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministrs un abu valstu delegācijas iepazīsies ar piena pārstrādes un iepirkuma organizācijas SIA “Alföld” darbību. SIA “Alföld” pilnībā ir piena ražotāju īpašums, kur piena ražotājiem un pārstrādātājiem ir kopēja vadība. Tāpat paredzēts apmeklēt lauksaimniecības un pakalpojumu akciju sabiedrību “Bicske”, kas ir viens no piena ražotājiem, kā arī piena pārstrādes SIA “Alföld” īpašnieks. Uzņēmumam pieder 900 Holšteinas šķirnes govju, no kurām iegūst 20 tūkstošus litru piena dienā. Delegācijas iepazīsies arī ar LEADER programmas aktivitāšu grupas darbību.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!