• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Vienotās eiromaksājumu telpas tiešā debeta shēmas izstrādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2009., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.11.2009., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Vienotās eiromaksājumu telpas tiešā debeta shēmas izstrādi

 

Eiropas Komisija 3.novembrī ir aicinājusi iesniegt apsvērumus par Komisijas darba dokumentu, kura mērķis ir sniegt turpmākas norādes SEPA tiešā debeta shēmas dalībniekiem, lai nodrošinātu, ka šajā shēmā piemērotie kolektīvie finansēšanas pasākumi atbilst EK līgumā ietvertajiem konkurences noteikumiem.

SEPA tiešā debeta shēma, ko Eiropas Maksājumu padome (EPC) uzsāka 2009.gada 2.novembrī, ļauj patērētājiem un uzņēmumiem pirmo reizi izmantot Eiropas mēroga sistēmu tiešā debeta pārrobežu darījumiem. Ar minēto darba dokumentu papildina norādes attiecībā uz konkurences noteikumiem, kas jau sniegtas Padomes un Eiropas Parlamenta Regulā Nr.924/2009 par pārrobežu maksājumiem (skatīt IP/09/637) un Komisijas un Eiropas Centrālās bankas kopīgajā paziņojumā presei, kā arī 2008.gada septembra un 2009.gada marta paziņojumos (skatīt IP/08/1290 un IP/09/468). Apsvērumus var iesniegt līdz 2009.gada 14.decembrim. Sabiedriskā apspriešana atspoguļo Komisijas apņemšanos uzturēt ciešu dialogu ar visām ieinteresētajām personām. Pēc šādas apspriešanas Komisija vajadzības gadījumā var izlemt par galīgo norādījumu pieņemšanu.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa teica: “Šodien mēs sniedzam lielāku skaidrību visām ieinteresētajām personām, tādējādi SEPA tiešā debeta shēma būs labi sagatavota tās sekmīgai izstrādei. SEPA vajadzētu sniegt reālus ieguvumus Eiropas patērētājiem un uzņēmumiem, bet, lai varētu izmantot visas tās sniegtās priekšrocības, neradot negatīvu ietekmi uz banku klientiem, ir būtiski, lai shēma atbilstu konkurences noteikumiem. Komisija ar nepacietību gaida apsvērumus no ieinteresētajām personām, lai pilnveidotu savu analīzi.”

Komisijas darba dokumentā uzmanība veltīta vispārējiem principiem, kuri attiecas uz daudzpusējas savstarpējas apmaiņas maksas (MIF) pasākumiem, ko piemēro katram darījumam atsevišķi, un darījumiem, kurus nevar pienācīgi izpildīt (piemēram, ja maksātāja kontā nepietiek līdzekļu vai konta numurs ir nepareizs, tā sauktie “R” darījumi), kā arī alternatīvai maksāšanas kārtībai. Būs iespējams veikt precīzākus novērtējumus pēc tam, kad no ieinteresētajām personām tiks saņemti apsvērumi par: iespējamiem kolektīvajiem finansēšanas mehānismiem, ņemot vērā īpašo situāciju katras valsts tirgū; Komisijas plānotās vispārējās sistēmas iespējamo ietekmi uz vecajām sistēmām; kā arī SEPA tiešā debeta shēmas cenu vai kvalitāti salīdzinājumā ar pašreizējām valstu tiešā debeta sistēmām.

Komisijas darba dokumenta galvenā ziņa ir tāda, ka pagaidām Komisija aizvien uzskata, ka kolektīvi izveidota MIF katram atsevišķam darījumam neatbilstu 81.panta noteikumiem.

Tomēr principā attiecībā uz “R” darījumu daudzpusējām maksām kolektīviem pasākumiem var būt atšķirīgi efektivitātes mērķi. Ja šādi efektivitātes mērķi ir pienācīgi pamatoti, balstoties uz tiem, Komisija varētu izveidot kolektīvu sistēmu „R” darījumiem saskaņā ar 81.pantu.

 

Priekšvēsture

SEPA (Vienotā eiromaksājumu telpa) ir Eiropas banku nozares iniciatīva, ko atbalsta Komisija un Eiropas Centrālā banka un kuras mērķis ir izveidot integrētu eiro maksājumu telpu un nodrošināt, ka pārrobežu maksājumi ir tikpat vienkārši un efektīvi izpildāmi kā vietējie maksājumi. SEPA attiecas uz kredīta pārvedumiem, darījumiem ar maksājumu kartēm un tiešā debeta maksājumiem. Izmantojot jauno SEPA tiešā debeta shēmu, banku klienti un citi maksājumu pakalpojumu sniedzēji pirmo reizi varēs veikt pārrobežu tiešā debeta maksājumus no/uz bankas kontiem jebkurā no 32 Eiropas valstīm, kuras piedalās SEPA (ES, Norvēģija, Šveice, Īslande, Lihtenšteina un Monako), lai samaksātu kārtējos rēķinus, piemēram, rēķinus par īri, kredītmaksājumus, rēķinus par elektroenerģiju un telefona rēķinus, kā arī preses abonēšanas rēķinus. Minēto shēmu var arī izmantot, lai maksātu tiešā debeta maksājumus valsts mērogā, un laika gaitā, visticamāk, visus eiro tiešā debeta maksājumus veiks ar jaunās SEPA tiešā debeta shēmas starpniecību.

Tā kā SEPA ietvaros (potenciāli) konkurējošām pusēm jānoslēdz līgumi, kolektīvajiem finansēšanas pasākumiem attiecībā uz SEPA tiešā debeta shēmu jāatbilst EK līguma konkurences noteikumiem. Šajā ziņā ar Regulu Nr.924/2009 par pārrobežu maksājumiem Kopienā līdz 2012.gada 31.oktobrim noteica pārejas periodu kolektīvajiem starpbanku maksas noteikšanas mehānismiem, pamatojoties uz katru atsevišķu darījumu (skatīt IP/09/637). Pateicoties Regulā Nr.924/2009 sniegtajai juridiskajai noteiktībai un skaidrībai, pārejas periodā bankām būtu sekmīgi jāuzsāk jaunā SEPA tiešā debeta sistēma un jāpāriet uz to. Attiecībā uz ilgtermiņa finansēšanas pasākumiem Komisija un ECB kopīgā 2009.gada 24.marta paziņojumā precizē, ka “vispārīga daudzpusēja savstarpējas apmaiņas maksa (MIF) par atsevišķu darījumu tiešā debeta maksājumiem, šķiet, nav pamatota efektivitātes iemeslu dēļ gan attiecībā uz valsts, gan uz pārrobežu darījumiem, tādēļ tā nešķiet saderīga ar ES pretmonopola noteikumiem” (skatīt IP/09/468).

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!