• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par cīņu pret nabadzību un sociālo atstumtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2009., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200074

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par dokumentu aprites veicināšanu novadu pašvaldībās

Vēl šajā numurā

04.11.2009., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par cīņu pret nabadzību un sociālo atstumtību

 

Latvijas līdzfinansējums Eiropas Komisijas (EK) organizētajā Eiropas gadā cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) būtu jāiegulda sabiedrības informēšanas un izglītojoša rakstura pasākumu nodrošināšanā un stereotipu par nabadzību laušanā, nevis reālā palīdzībā trūcīgām personām.

Lai īstenotu pasākumus cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību, EK dalībvalstīm 2010.gadā piešķir 50% līdzfinansējumu ar nosacījumu, ka arī dalībvalsts piedalīsies ar 50% līdzfinansējumu nacionālās programmas īstenošanai par nabadzības problemātiku valstī.

Tas nozīmē, ka EK paredzēto finansējumu Latvijai 120 tūkstošus eiro neplānoja ieguldīt reālā palīdzībā un atbalstā tieši trūcīgām personām, bet gan informatīvo kampaņu organizēšanai.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija (LM) sagatavoja nacionālās programmas Eiropas gadam cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) projektu, kuru 2009.gada 23.aprīlī uzsauca valsts sekretāru sanāksmē.

LM minēto programmu izstrādāja, konsultējoties ar Sociālās iekļaušanas politikas koordinācijas komiteju, kurā ir pārstāvētas nozaru ministrijas, sabiedriskās organizācijas, plānošanas reģioni, Saeima, Centrālās statistikas pārvalde, Latvijas Pašvaldību savienība, kā arī sociālie partneri.

LM sadarbībā ar organizētās pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem sagatavotā nacionālā programma paredzēja nodrošināt tādus pasākumus kā fotogrāfiju izstāde, publikācijas laikrakstos un sižeti televīzijā, apaļā galda diskusijas valsts, reģionālajā un vietējā līmenī, projektu konkursi sabiedriskajām organizācijām, pētījumu sagatavošana, konferences organizēšana un citi sabiedrības informēšanas pasākumi.

Tomēr, ņemot vērā ekonomisko un finansiālo situāciju valstī, valsts budžeta ierobežotās iespējas un to, ka LM nav pieejami papildu finanšu līdzekļi līdzfinansējuma nodrošināšanai, Latvijai nav iespējas nodrošināt sākotnēji plānoto līdzdalību ar atsevišķu nacionālo programmu Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) ietvaros.

Tāpēc jūlijā labklājības ministrs Uldis Augulis informēja EK nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisāru Vladimiru Špidlu, ka Latvija neiesniegs EK savu nacionālo programmu Eiropas gada (2010) īstenošanai, ņemot vērā ierobežoto finansējumu.

Tas nozīmē, ka Latvija, nenodrošinot līdzfinansējumu sabiedrības informēšanas aktivitātēm, nevar pretendēt arī uz EK līdzfinansējumu. Tomēr LM atzīst šā Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) būtisko nozīmi un, neieguldot valsts budžeta līdzekļus, turpina savu dalību Eiropas gada aktivitātēs.

Pašlaik aktīvi līdzdarbojas nevalstiskās organizācijas – Latvijas Sieviešu organizāciju sadarbības tīkls, Latvijas kustība Eiropā, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija “Sustento” u.c., sadarbībā ar ko notiek alternatīva plāna izstrāde Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) īstenošanai.

EK ir ierosinājusi noorganizēt Latvijā vienu Baltijas valstu pasākumu nākamā gada ietvaros. LM sadarbībā ar organizētās pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem šobrīd sagatavo priekšlikumus un idejas viena informatīva pasākuma organizēšanai, kuru 100% apmērā piekritusi finansēt EK un kuru īstenos sadarbībā ar pārējām Baltijas valstīm.

Tāpat Latvija izmantos visus Eiropas gada (2010) ietvaros EK izveidotos materiālus, to skaitā logo, reklāmas plakātus un citus materiālus, iztulkotus latviešu valodā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!