• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par priekšlikumiem e-iepirkumu sistēmas uzlabošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2009., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 27.oktobrī

Vēl šajā numurā

29.10.2009., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par priekšlikumiem e-iepirkumu sistēmas uzlabošanai

 
 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izstrādājusi priekšlikumus elektronisko iepirkumu (e-iepirkumu) sistēmas uzlabošanai, lai ievērojami vienkāršotu iepirkuma procesu un nodrošinātu izdevīgākus piegādes vai pakalpojumu sniegšanas nosacījumus.

E-iepirkumu izmantošana ļauj taupīt valsts un pašvaldību līdzekļus. Vienlaikus iepirkumu process elektroniskajā vidē ātrāks un caurskatāmāks, samazinot iespējamos korupcijas riskus,” norāda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

RAPLM sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru (VRAA) ir sagatavojusi priekšlikumus astoņiem pasākumiem e-iepirkumu sistēmas izmantošanas uzlabojumiem.

Plāns paredz visām valsts un pašvaldību iestādēm noteikt par obligātu e-iepirkumu sistēmas izmantošanu standarta preču iegādei. Vienlaikus paredzēts nodrošināt iespēju komersantiem iegādāties preces e-iepirkumu sistēmā, īstenojot to kā maksas pakalpojumu.

Lai vienkāršotu un paātrinātu centralizēto iepirkumu procesu, tiek piedāvāts veikt grozījumus Publisko iepirkumu likumā. Piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, paredzēts izstrādāt elektronisko izsoļu infrastruktūru, kas ļaus ievērojami uzlabot konkurenci iepirkumu procesā un iegādāties lētāk arī nestandarta preces.

Ņemot vērā ārstniecības iestāžu interesi par e-iepirkumu izmantošanu medikamentu iegādei, tuvākajā laikā paredzēts īstenot medikamentu centralizētos iepirkumus. Patlaban e-iepirkumu sistēmā var iegādāties pretmikrobu līdzekļus. Tie pērn iegādāti par 2,24 miljoniem latu, tādējādi ietaupot 14% no līdzekļiem, kas būtu nepieciešami, analogus līdzekļus iegādājoties tradicionālajā iepirkumu procedūrā.

Tāpat e-iepirkumu sistēmā paredzēts papildināt sadaļu standarta datorprogrammatūras iegādei, lai valsts un pašvaldību iestādēm programmatūra būtu pieejama par vienotām cenām, piemērojot arī korporatīvā līguma atlaides.

Plāns paredz arī izstrādāt piegādātāju profilu infrastruktūru, nodrošinot izziņu pieejamību elektroniskajā veidā, samazinot izziņu iesniedzēju slogu un taupot uzņēmēju laiku.

EIS tika veidota 2004.–2005.gadā, tās ekspluatācija tika sākta 2005.gada beigās. EIS pieejamo preču specifikāciju skaits šobrīd ir sasniedzis 27 233, bet EIS reģistrēto pircēju organizāciju skaits ir 370, savukārt piegādātāju organizāciju skaits ir 77. Iepirkumu summu apgrozījums sistēmā ir pieaudzis vairākkārt – no 192 638 latiem 2005.gadā līdz 6 191 908 latiem 2008.gadā. Trīs gadu laikā EIS darbojošos elektronisko katalogu skaits ir pieaudzis no viena līdz 11 – kopētāji, medicīnas preces, biroja mēbeles, kancelejas preces, datortehnika un drukas iekārtas, biroja tehnika, drukas iekārtu piederumi, biroja papīrs, saimniecības preces, pretmikrobu ārstniecības līdzekļi.

EIS uzturēšanas un attīstības funkcija ir nodota VRAA.

Par plānu e-iepirkumu sistēmas izmantošanas uzlabošanai vēl jālemj Ministru kabinetam.

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!