• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Islandes Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1999., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19978

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas institūts: ar pašu vērtības apzināšanu un apzināšanos

Vēl šajā numurā

17.06.1999., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Islandes Republikā

Šodien, 17.jūnijā, valsts svētki — Republikas proklamēšanas diena

Islandes teritorija (103 tūkstoši kvadrātkilometru) gan ir pusotru reizi lielāka par Latviju, taču Islandē dzīvo tikai 275 tūkstoši cilvēku — desmit reizes mazāk nekā Latvijā. Islandes iedzīvotāju skaita pieaugums vidēji ir 1,1% gadā. Ceturtā daļa iedzīvotāju (24,5%) ir jaunāki par 14 gadiem. Mūža vidējais ilgums Islandē sievietēm 81 — gads, vīriešiem — 76.

92% islandiešu dzīvo pilsētās, galvenokārt galvaspilsētā Reikjavīkā. Urbanizācijas process kopš 90. gadu sākuma bijis vidēji 1,3% gadā. Savukārt laucinieku skaits ik gadu samazinājies vidēji par 1,1%.

Rēķinot caurmērā uz iedzīvotāju, Islandē ir viens no augstākajiem dzīves līmeņiem pasaulē. Islandes nacionālais kopprodukts desmit gadu laikā, kopš 80. gadu vidus, pieaudzis no 2 913 miljoniem ASV dolāru līdz 6 193 miljoniem jeb caurmērā uz katru iedzīvotāju no 12 086 ASV dolāriem līdz 23 280 dolāriem. Rūpniecībā nodarbināta apmēram trešā daļa (30,7%) ekonomiski aktīvo islandiešu, bet lauksaimniecībā — 8,2%.

Zveja un zivju pārstrādes rūpniecība Islandei dod apmēram 70 procentus no valsts nacionālā kopprodukta. Galvenās Islandes eksportpreces ir zivju produkcija un lauksaimniecības produkti. Lielākā Islandes eksporta partnere ir Lielbritānija, uz kuru tiek nosūtīti 20% no Islandes eksporta kopējā apjoma. Turpmākajās vietās ir ASV ar 15% un Japāna ar 14% no kopējā eksporta apjoma. Savukārt lielākās Islandes importa partneres ir Norvēģija (14%), Vācija (11%) un Lielbritānija (10%).

Izglītībai Islandes valdība atvēl 4,2% no nacionālā kopprodukta. Uz katriem 100 tūkstošiem iedzīvotāju Islandē ir 2812 studentes un 1976 studenti.

Pilnīgu valstisko neatkarību Islande ieguva tikai 1944. gadā. Kopš 1946. gada 19. novembra Islande ir Apvienoto Nāciju Organizācijas locekle. Islande ir arī viena no NATO dibinātājvalstīm.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Islandi tika nodibinātas 1991. gada 26. augustā. Islandes intereses Latvijā pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kornēliuss Sigmundsons, viņa rezidence ir Helsinkos. Savukārt mūsu valsts intereses Islandē pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Aivars Baumanis, viņa rezidence ir Kopenhāgenā.

Liela nozīme Latvijas un Islandes attiecību nostiprināšanā bija Islandes prezidenta Oulafura Ragnara Grīmsona valsts vizītei tieši pirms gada Latvijā un mūsu Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa šī pavasara valsts vizītei Islandē.

Ar Islandi Latviju saista īpaša likteņkopība, kopš Islande mūsu valstij tik dramatiskajā 1991. gada augustā pirmā atzina Latvijas atjaunoto valstisko neatkarību. Islandes prezidents, atceroties šo notikumu un izvērtējot mūsu valstu attiecības, "Latvijas Vēstneša" pārstāvim teica:

"Mazā Islandes tauta pati simt gadus cīnījās, lai atjaunotu savu neatkarību. Tā bija ilga cīņa, kas sākās pagājušā gadsimta vidū un beidzās ar Islandes neatkarības atjaunošanu 1944. gadā. Tādēļ mēs ļoti labi sapratām, cik svarīgs mazai valstij ir citu valstu atbalsts. Mēs arī vienmēr esam nolieguši lielu valstu tiesības dominēt pār mazam valstīm un censties noteikt to likteni. Tāpēc arī Islandes valdība un Islandes tauta tik noteikti atbalstīja Latvijas neatkarību.

Varbūt arī tādēļ, ka Islande ir maza valsts, mums bija lielāka rīcības brīvība. Tādējādi šis precedents ir arī apliecinājums tam, ka mazajām valstīm šodienas pasaulē dažkārt ir lielākas iespējas nākt klajā ar svarīgām iniciatīvām.

Es gribu arī uzsvērt, ka jaunās Eiropas demokrātijas pārbaudes tests būs droša un noteikta mazo valstu piedalīšanās mūsu kontinenta attīstībā."

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!