• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēsturnieku komisijas konferencē aicinot nepolitizēt vēsturi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2009., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.10.2009., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēsturnieku komisijas konferencē aicinot nepolitizēt vēsturi

 
 

27.oktobrī Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās konferences “Okupācija, kolaboracionisms, pretošanās: vēsture un vēstures uztvere” atklāšanā, kuru organizē Valsts prezidenta paspārnē strādājošā Latvijas Vēsturnieku komisija.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents uzsvēra: “Ikviens tāds notikums kā šī konference, kas ir domu apmaiņa par pagājušā gadsimta vēsturi, ir ieguldījums šodienai un nākotnei. Otrais pasaules karš beidzās tikai tad, kad krita Berlīnes mūris, kad apvienojās Vācija, kad Austrumeiropas valstis kļuva patiesi demokrātiskas un Baltijas valstis atguva savu neatkarību. Un šis nav viegls periods visu to Eiropas tautu vēsturē.” V.Zatlers arī atzīmēja, ka katrā no mums ir sava vēstures notikumu izpratne, kas ir balstīta pieredzē, un tā ir neizdzēšama no mūsu atmiņas. Tieši tādēļ vēsturnieku uzdevums ir no šīm sarežģītajām detaļām iegūt vēstures kopainu, lai mums būtu labāka izpratne par to, ka vēsture ir sarežģīta un cilvēku un valstu likteņi ir sarežģīti.

Savā uzrunā Valsts prezidents arī atzīmēja, ka vienmēr ir bijuši mēģinājumi politizēt vēsturiskos notikumus, bet tie beigušies neveiksmīgi, jo nav iespējams politizēt to, kas ir noticis patiesībā. “Vienīgie notikumi, ko iespējams politizēt, ir nākotnes notikumi, un būtu ļoti labi, ja politiķi pievērstos nākotnei, nevis pagātnei,” piezīmēja V.Zatlers.

Valsts prezidents īpaši pateicās visiem konferences rīkotājiem un atbalstītājiem, kā arī vēsturniekiem, kas vēlas diskutēt par šiem sarežģītajiem un neviennozīmīgajiem vēstures notikumiem. Viņš arī novēlēja konferencei būt par kārtējo pienesumu, lai politiķi varētu veidot tādu nākotni, kurā mēs esam mācījušies no pagātnes kļūdām.

Latvijas Vēsturnieku komisija, kas ir viens no konferences rīkotājiem, uzsver, ka vienmēr būs atšķirīgas atmiņas par vēsturiskiem notikumiem. Bet, lai novērstu šo atmiņu politisku izmantošanu, nepieciešama visu pušu gatavība dialogam un patiesa vēlme izprast un respektēt arī visu citu iesaistīto pušu atmiņas. Tādēļ Latvijas Vēsturnieku komisija ar šīs konferences palīdzību aicina sākt dialogu šā mērķa sasniegšanai.

Konference notiek divas dienas – 27. un 28.oktobrī, un tajā piedalās vēsturnieki no Latvijas, Beļģijas, Francijas, Polijas, Ukrainas, Igaunijas, Vācijas un Krievijas, lai salīdzinātu vācu un padomju okupāciju blakusparādības – kolaboracionismu un pretošanos – attiecīgās vēstures pieredzes kontekstā. Latvijas Vēsturnieku komisija konferenci rīko sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, Latvijas Okupācijas muzeju, Latvijas Valsts arhīvu, “Latvijas Gāzi”, Margas un Kurta Melgārdu fondu Esenē.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!