• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par Profesiju klasifikatora aktualizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2009., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199701

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par pārtikas produktu eksporta veicināšanu uz Maskavu

Vēl šajā numurā

27.10.2009., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par Profesiju klasifikatora aktualizāciju

 
 

Lai saskaņotu Profesiju klasifikatoru ar Starptautiskajā darba organizācijā (SDO) apstiprināto jauno starptautisko profesiju klasifikatoru, Labklājības ministrijā (LM) izveidotā darba grupa turpina darbu pie tā aktualizācijas. Galvenais darba grupas uzdevums ir pareizi pārkodēt Profesiju klasifikatorā esošās profesijas.

Šobrīd darba grupa ir izstrādājusi Profesiju klasifikatora 4.pamatgrupu “Kalpotāji”, 5.pamatgrupu “Pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki” un 6.pamatgrupu “Kvalificēti lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības darbinieki” projektus. Ar izmaiņām Profesiju klasifikatora profesiju 4., 5. un 6.pamatgrupā var iepazīties LM interneta mājaslapā sadaļā “Diskusijas”. Par sagatavotajiem projektiem ikviens interesents no 26.oktobra līdz 27.novembrim aicināts izteikt viedokli LM interneta mājaslapā.

Atgādinām, ka Profesiju klasifikatora mērķis ir apstiprināt sistematizētu profesiju sarakstu – Profesiju klasifikatoru un profesijai atbilstošos pamatuzdevumus un kvalifikācijas pamatprasības, lai nodrošinātu valstī starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu. Saskaņā ar Darba likumu, noslēdzot darba līgumu, tajā obligāti jānorāda darbinieka profesija (arods, amats, specialitāte) atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgs nolīgtā darba raksturojums.

Izmaiņas pašreizējā Profesiju klasifikatorā nepieciešamas, jo saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes informāciju jaunais starptautiskais profesiju klasifikators (ISCO-08) būs jāizmanto jau atsevišķos 2010.gada apsekojumos un 2011.gada tautas skaitīšanā.

Darba grupa līdz 30.decembrim plānojusi izstrādāt priekšlikumus pašreizējā Profesiju klasifikatora aktualizēšanai, saskaņojot to ar SDO apstiprināto jauno starptautisko profesiju klasifikatoru. Savukārt līdz nākamā gada 1.aprīlim paredzēts izstrādāt jaunus Ministru kabineta noteikumus par Profesiju klasifikatoru.

Lai veiktu Profesiju klasifikatora aktualizāciju, LM pērn izveidoja darba grupu. Tajā darbojas pārstāvji no LM, Tieslietu, Veselības, Kultūras, Iekšlietu, Satiksmes, Izglītības un zinātnes, Ekonomikas, Finanšu, Zemkopības, Reģionālās un pašvaldību lietu ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts kancelejas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Amatniecības kameras, valsts akciju sabiedrības “Latvijas Jūras administrācija”.

Atgādinām, ka Starptautiskajā darba statistikas Trīspusējās padomes ekspertu sanāksmē ir pieņemts un nodots galīgai apstiprināšanai Starptautiskajā darba organizācijā jauns starptautiskais profesiju klasifikators “International Standart of Occupations (ISCO-08)”.

Pašlaik Profesiju klasifikatorā profesijas pēc starptautiski atzītiem kodiem ir klasificētas deviņās pamatgrupās, balstoties uz profesiju profesionālās kvalifikācijas līmeni (teorētisko un praktisko sagatavotību, kas ļauj veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu). Šobrīd klasifikatorā ietverts vairāk nekā 4000 profesiju.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!