• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par tautsaimniecības attīstības prognozēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2009., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par Lietuvas dzelzceļa pārvadājumu tirgus liberalizāciju

Vēl šajā numurā

22.10.2009., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par tautsaimniecības attīstības prognozēm


 

20.oktobrī Finanšu ministrijas (FM) mājaslapā publicēts aktualizētais makroekonomiskās attīstības scenārijs. Latvijas tautsaimniecības attīstības prognozes precizētas atbilstoši jaunākajiem statistikas datiem un ārējās vides izmaiņu novērtējumam. Lielākās izmaiņas ir skārušas cenu, darba tirgus un darba samaksas prognozes.

FM prognozē, ka gada vidējā inflācija 2009.gadā būs mazliet augstāka, nekā prognozēts iepriekš, – 3,5%, nevis 3,1%. Savukārt nākamajos divos gados joprojām sagaidāma deflācija, kas, pēc jaunākajiem aprēķiniem, varētu būt mazliet augstāka – 3,7% deflācija 2010.gadā un 2,8% deflācija 2011.gadā (iepriekš deflācija bija prognozēta 3,5% un 2,5% apmērā).

Tāpat FM atjaunotais makroekonomiskais scenārijs paredz zemāku reģistrētā bezdarba līmeni 2009.gadā (11,9% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem iepriekš prognozēto 12,8% vietā), bet augstāku bezdarba līmeni 2010.gadā (13,8% iepriekš plānoto 13,2% vietā). Vienlaikus FM prognozē lēnāku vidējās bruto samaksas kritumu šogad (5% kritums 12% vietā), bet straujāku samaksas korekciju nākamgad (9,8% kritums 8% vietā).

FM speciālisti secinājuši, ka kopumā tautsaimniecības attīstība rit saskaņā ar iepriekš paredzēto, tādēļ, salīdzinot ar jūnija novērtējumu, prognoze par iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņām salīdzināmās cenās šogad un nākamgad palikusi nemainīga. IKP samazinājums 2009.gadā joprojām prognozēts 18%, bet 2010.gadā – 4% apmērā.

Savukārt pozitīvāks pasaules ekonomikas atkopšanās novērtējums ir ļāvis paaugstināt izaugsmes prognozes 2011.gadam. FM speciālisti paredz, ka 2011.gadā IKP pieaugs par 2%, nevis 1,5%, kā tas bija prognozēts iepriekš. Tāpat kā līdz šim tiek prognozēts, ka savu ilgtermiņa izaugsmes potenciāla līmeni Latvijas tautsaimniecība sasniegs 2012.gadā, nodrošinot pieaugumu par 3,8%.

Makroekonomiskās attīstības scenārijs apraksta prognozēto vidēja termiņa tautsaimniecības attīstību, balstoties uz sagaidāmajām politikas izmaiņām, un par to ir diskutēts ar Latvijas Bankas, Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda ekspertiem.

Tālāka scenārija korekcija iespējama pēc jaunu datu saņemšanas un ārējās vides novērtējuma izmaiņām.

Precizētais makroekonomiskās attīstības scenārijs tika izskatīts arī Ministru kabineta 12.oktobra sēdē.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!