• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības nozīmīgo lomu cīņā pret badu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2009., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienība: Par domstarpību un vienošanās protokola projektu

Vēl šajā numurā

22.10.2009., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības nozīmīgo lomu cīņā pret badu

 
 

Pasaules pārtikas dienu, kas tika atzīmēta 2009.gada 16.oktobrī, raksturo ES nepieredzēti lielā apņemšanās uzlabot piekļuvi pārtikai visā pasaulē. ES ir kļuvusi par pasaules lielāko ieguldītāju pasaules pārtikas nodrošinājumā, ko apliecina G8 sanāksmē Akvilā paustās saistības vairāk nekā divu miljardu eiro apmērā papildus vienu miljardu eiro lielajam Pārtikas mehānismam.

“Pasaules pārtikas dienai jābūt par atgādinājumu katram no mums, ka ir jādara viss iespējamais, lai novērstu, ka vairāk nekā viens miljards cilvēku cieš badu. Lai risinātu šo problēmu, ar miljardu eiro lielā ES Pārtikas mehānisma palīdzību tiek panākti tūlītēji un reāli rezultāti, mazos lauksaimniekus jaunattīstības valstīs nodrošinot ar sēklām un mēslošanas līdzekļiem, kas nepieciešami lauksaimnieciskās ražošanas palielināšanai. Mēs izmantosim pieredzi, ko esam guvuši Pārtikas mehānisma īstenošanā, lai nodrošinātu, ka jaunā apņemšanās, kas tika pausta G8 sanāksmē Akvilā, būtu tikpat efektīva arī cīņā pret badu pasaulē,” teica Eiropas komisārs attīstības un humānās palīdzības jautājumos Karels de Gihts.

Vairāk nekā viens miljards cilvēku nesaņem pilnvērtīgu uzturu, t.i., 15% jeb viena sestā daļa no visiem pasaules iedzīvotājiem. Pārtikas un finanšu krīzes ietekmē šis skaitlis palielinās. Tāpēc pārtikas trūkums ir reāls drauds tūkstošgades attīstības mērķu (TAM) sasniegšanai – apkarot galējo nabadzību līdz 2015.gadam.

Palīdzot jaunattīstības valstīm, ES īpašu uzmanību ir pievērsusi nodrošinātībai ar pārtiku, lauksaimniecībai un lauku attīstībai, sniedzot neatliekamu un vērienīgu atbalstu, lai risinātu problēmas saistībā ar bada cietēju pieaugošo skaitu pasaulē. Konkrēts šo centienu rezultāts ir ES apņemšanās saistībā ar šā gada Akvilas iniciatīvu par pasaules pārtikas nodrošinājumu. Šīs iniciatīvas ietvaros ES ieguldīs 2,7 miljardus eiro, tādējādi kļūstot par lielāko ieguldītāju partneri. Jau ir sadalīti 85% no vienu miljardu eiro lielā pārtikas mehānisma līdzekļiem, apliecinot, ka ES joprojām ir cieši apņēmusies uzlabot visnabadzīgāko iedzīvotāju dzīves apstākļus visā pasaulē un ka tā pilda savus solījumus.

Ir aprēķināts, ka kopš vienu miljardu eiro lielā Pārtikas mehānisma izveides pagājušā gada decembrī šā mehānisma ietvaros veiktie sākotnējie un pašlaik īstenotie projekti ir palīdzējuši vairāk nekā 33 miljoniem cilvēku; šobrīd varam konstatēt šā darba pirmos rezultātus.

Piemēram, Zimbabvē ir sagādāti 26 000 tonnu sēklu un mēslošanas līdzekļu, lai tos izdalītu 176 000 riskam pakļautiem lauksaimniekiem, t.i., apmēram 10–15% no visām valsts kolektīvajām lauksaimniecības struktūrām. Šis atbalsts, ko kopīgi sniedz ES un ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (PLO), var palīdzēt divkāršot tradicionālās pārtikas ražošanas apjomus.

Ar Pasaules pārtikas programmu kopīgi veiktā programma Bangladešā jau ir nodrošinājusi papildus 43 000 cilvēku piekļuvi zvejas vietām, un vēl 60 000 cilvēku šobrīd var dzīvot apgabalos, kas ir aizsargāti pret sālsūdens ieplūdi.

Pamatinformācija

Ņemot vērā krīzi, ko radīja pārtikas cenu straujais pieaugums jaunattīstības valstīs, 2008.gada decembrī tika apstiprināts Pārtikas mehānisms viena miljarda eiro apmērā, sniedzot operatīvu atbalstu minētajām valstīm.

Pārtikas mehānisma īstenošanas vispārējā plānā ir iekļauts saraksts ar 50 mērķvalstīm, kuras pašreiz saņem un saņems palīdzību trīs gadu laikposmā. Turklāt 2009.gada aprīlī jau tika piešķirti 707 miljoni eiro. Partnerības un efektivitātes iedvesmota, Eiropas Komisija pastiprina un atbalsta esošo politiskā dialoga sistēmu, ieguldījumus pārtikas ražošanā un drošības tīklus, ko izveidojušas ekspertu organizācijas pārtikas jomā. Tādējādi atbalstu sniedz ar starptautisko organizāciju, reģionālo organizāciju un valstu valdību starpniecību, kā arī rīkojot uzaicinājumus iesniegt priekšlikumus par 200 miljoniem eiro (paredzēti 2009.gada beigās) saistībā ar nevalstisko dalībnieku, dalībvalstu iestāžu un citu atbilstošu īstenotāju veiktajām darbībām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!