• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2009., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Kuldīgas novada iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

22.10.2009., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 
 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Šodien (trešdien, 21.oktobrī) galvenās sarunu tēmas bija budžeta sagatavošana iesniegšanai Saeimā. Tāpat diezgan lielu laiku un uzmanību mēs veltījām pārrunām, kā veicas ar programmas sagatavošanu mikrouzņēmumu atbalstam. Kā parādīja arī manas vizītes Apē, Alūksnē un Kuldīgā, šis ir jautājums, kas tiešām interesē iedzīvotājus. Iedzīvotāji, lai sagatavotu darba vietas paši sev un savā apkārtnē dzīvojošajiem, tiešām gaida šo likumu atbalsta paketi mazajiem, mikrouzņēmumiem.

Esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Joprojām nav skaidrības par Latvijas Institūta turpmāko darbību un nākotni. Ja 20 tūkstošus, ko Ārlietu ministrija definējusi kā absolūti nepieciešamus, neizdosies atrast, kā jūs skatāties, vai, Ārlietu ministrijai pārņemot šīs funkcijas, mēs saglabājam pilnvērtīgu ārējo komunikāciju valdības lēmumiem, un vai tas vispār ir pieļaujams?

V.Zatlers: Latvijas Institūts ir pierādījis, ka tas ir ļoti labs instruments Latvijas ārpolitikas veikšanai. Ir ļoti saprātīgi, ka tas ir Ārlietu ministrijas paspārnē. Kā man tikko teica Ministru prezidents: Ārlietu ministrija ir saņēmusi papildu 1,9 miljonus latu ārlietu funkcijas veikšanai. Domāju, ka tur nauda Latvijas Institūtam atradīsies tādā apmērā, lai tas varētu veikt savas funkcijas tikpat veiksmīgi arī turpmāk.

Jautājums: Ārlietu ministrs gan saka, ka šī nauda mums tikai palīdzēs neslēgt konsulātus un arī vēstniecības un Latvijas Institūtam šā finansējuma vēl arvien nav.

V.Zatlers: Es domāju, šoreiz ārlietu ministrs drusku pārspīlē, jo tomēr 1,9 miljoni un 20 tūkstoši latu ir tādi skaitļi, kas diezgan atšķiras viens no otra. Šos 20 tūkstošus latu, kas ir papildus nepieciešami Latvijas Institūtam, šajā 1,9 miljonu finansējumā ārlietu ministrs varēs atrast.

Jautājums: Kā jūs vērtējat Rīgas domes priekšsēdētāja izvairīšanos vakar runāt par Latvijas okupāciju?

V.Zatlers: Katrā ziņā tas ir pārsteigums, jo Latvijas okupācijas fakts ir skaidri zināms katrā Latvijas ģimenē, kas šeit ir dzīvojusi tajā brīdī, kad tas notika, 1940.gadā, un šo faktu starptautiski rakstiski ir atzinušas 29 valstis. Fakts ir acīmredzams, tā ka tas nav apspriežams.

Jautājums: Vai jūs pieļautu, ka vienā dienā par premjeru kļūst politiķis, kuram ir tieši tāds pats skatījums uz vēsturi kā esošajam Rīgas mēram?

V.Zatlers: Protams, viss ir vēlētāju rokās, bet katrā ziņā to politiķu, kas kandidē uz amatiem gan Saeimā, gan arī valdībā, politiskie uzskati par Latvijas vēsturi būtu skaidri jāzina katram vēlētājam.

Jautājums: Kā jūs vērtējat problēmas, kas samilza izglītības jomā, respektīvi, līdz šim nav zināms, kāds būs finansējums nākamgad, reforma augstskolās un streiks, kas joprojām ir ļoti iespējams?

V.Zatlers: Neziņa parasti ir tā, kas rada satraukumu. Arī šis streiks varbūt ir viens no tāda satraukuma izpausmēm. Bet, protams, tā ir arī izpausme, kā paust savu viedokli. Bet precīzāk par šo jautājumu jums noteikti atbildēs Ministru prezidents. Domāju, ka šī ir atkal viena iespēja, lai skaidri pateiktu: budžets valdībā jau ir gandrīz galīgajās aprisēs – kas sagaida izglītības sistēmu kopumā, kāds finansējums paredzēts tajā un tieši kas paredzēts augstākajai izglītībai.

Jautājums: Par Andra Šķēles lēmumu atgriezties aktīvajā politikā. Kā skatāties, vai ir pamats bažām par lata devalvāciju un arī viņa personības ietekmi uz koalīcijas attiecībām? Turklāt vai šī persona var kļūt par premjeru?

V.Zatlers: Domāju, ka tā šobrīd ir tikai vienas partijas iekšēja lieta. Kamēr tā ir vienas partijas iekšēja lieta, es to nekomentēšu.

Jautājums: Par mājokļa nodokli – koalīcija ir vienojusies, kāds tas būs, bet “Jaunā laika” izteikumi liecina, ka partija īsti nav apmierināta ar koalīcijas lēmumu un, iespējams, Saeimā būs to grūti pieņemt. Kā jūs to vērtējat?

V.Zatlers: Vislabākā atbilde ir iedzīvotāju reakcija jau vakar tādā mazpilsētā kā Rendā, kurā iedzīvotāji pauda viedokli, ka būtu gan nepieciešams progresīvais nodoklis, jo kāpēc tad tiem, kas ir maz pārtikuši, ir jāmaksā procentuāli tikpat kā tiem, kas ir lielu zemes īpašumu īpašnieki. Tātad faktiski iedzīvotāji pauda savu neapmierinātību, jo nav pievienota progresīvā likme.

 


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski Rīgas pilī 21.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!