• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministru sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2009., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības komisāra darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

14.10.2009., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministru sanāksmi


 

02.JPG (20980 bytes)
Lietuvas galvaspilsētā Viļņā 12. un 13.oktobrī notika Baltijas un Beniluksa (Beļģija, Luksemburga, Nīderlande) valstu ārlietu ministru ikgadējā tikšanās. Šādas tikšanās kļuvušas par regulāru sarunu formātu starp sešām Eiropas “nelielajām valstīm”, un tās katru gadu organizē cits ārlietu ministrs. Attēlā (no kreisās): Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns, Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks, Beļģijas ārlietu ministrs Īvs Leterms un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets
Ārlietu ministrijas foto

12. un 13.oktobrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministru sanāksmē Viļņā, Lietuvā.

Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Beļģijas, Luksemburgas un Nīderlandes ārlietu ministru diskusiju lokā bija gatavošanās oktobra beigās gaidāmajai Eiropadomei, tostarp Eiropas Savienības institucionālie jautājumi saistībā ar potenciālo Lisabonas līguma ieviešanas procedūru. “Svarīgi pievērst uzmanību tam, lai Lisabonas līgumam būtu pēc iespējas vairāk pievienotās vērtības ikvienam Eiropas pilsonim, piemēram, iekļaujot Eiropas Ārējās darbības dienesta funkcijās arī konsulāro palīdzību ārkārtas situācijās,” savus kolēģus aicināja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Latvijas ārlietu ministrs ievadīja diskusiju par ES paplašināšanās jautājumiem, atzīmējot gan Baltijas valstu stingro atbalstu Īslandes pieteikumam dalībai Eiropas Savienībā, gan arī panākto progresu Horvātijas un Slovēnijas robežstrīdā, kas agrāk kavēja Horvātijas iestāšanās sarunu virzību. Tika pārrunāta arī bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas eiroatlantiskā integrācija un atbalsts eiropeiskam kursam Serbijas politikā.

Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par Eiropas Savienības un NATO sadarbību ar austrumu kaimiņiem, tostarp Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Svarīgs sarunu temats bija arī jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrāde un prioritārie jautājumi transatlantiskās sadarbības jomā alianses ietvaros.

Šāda formāta “3+3” Baltijas (Igaunija, Latvija, Lietuva) un Beniluksa valstu (Beļģija, Luksemburga, Nīderlande) ārlietu ministru tikšanās norisinās jau ceturto reizi. Regulāru sanāksmju tradīcija starp Baltijas un Beniluksa valstīm tika aizsākta 2007.gadā Rīgā. Nākamā ārlietu ministru tikšanās plānota 2010.gada pavasarī Beļģijā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!