• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2009., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par Augstākās tiesas priekšsēdētāja dalību budžeta veidošanā

Vēl šajā numurā

09.10.2009., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveidi

 

Nesaņemot atbalstu no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns atsauc koncepciju par elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveidi. Pie jautājuma par balsošanu elektroniskajā vidē paredzēts atgriezties, kad tiks ieviestas elektroniskās identifikācijas kartes.

CVK iebilda pret sagatavotajiem grozījumiem likumos, kas valdībai dotu tiesības reglamentēt vēlēšanas elektroniskajā vidē. CVK norādīja, ka ir neatkarīga atbildīgā institūcija par vēlēšanu norisi un izpildvarai līdz ar to ir liegtas tiesības reglamentēt tās darbību. Šādu nostāju atbalstīja arī Saeimas Juridiskais birojs.

Kā viens no būtiskajiem šķēršļiem elektronisko vēlēšanu ieviešanā tika minēts arī iedzīvotāju uzticības trūkums neklātienes vēlēšanu procedūrām. Par to liecina nelielais vēlētāju īpatsvars, kas piedalās vēlēšanās, nosūtot savu balsojumu pa pastu.

Ja prognozē, ka elektroniskajā vidē balsotāju aktivitāte Latvijā būtu līdzīga kā Igaunijā, tad, izmantojot e-parakstu, vēlēšanās piedalītos vien neliels skaits iedzīvotāju. Ņemot vērā sistēmas izveidē ieguldāmos līdzekļus – 1,8 miljonus latu, ieguvums būtu nesamērīgi mazs.

Ministrs uzskata, ka elektronisko vēlēšanu sistēmas izveidi varēs aktualizēt pēc elektronisko identifikācijas karšu ieviešanas. Plānots, ka 2010.gadā tiks izsniegtas 100 000 elektroniskās identifikācijas kartes, kuru viena no funkcijām būs personas identifikācijas pārbaude elektroniskajā vidē.

Attīstot elektroniskos pakalpojumus un pieaugot elektronisko identifikācijas karšu turētāju skaitam, līdz 2013.gadam, kad paredzētas nākamās pašvaldību vēlēšanas, varētu izsniegt ap 700 000 identifikācijas karšu. Ja, līdzīgi kā Igaunijā, šajās vēlēšanās elektroniskajā vidē izvēlētos balsot ap 5% viedkaršu turētāju, tad paredzamais balsotāju skaits būtu 35 000 personu.

Priekšlikumi par karšu ieviešanu ir iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā.

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!