• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ekonomisko situāciju un budžetu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2009., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu dienesta iespējām veicināt eksportu

Vēl šajā numurā

07.10.2009., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ekonomisko situāciju un budžetu Latvijā


 

ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja:

“Eiropas Komisija rūpīgi seko ekonomiskajai situācijai un 2010.gada budžeta izstrādei Latvijā un uztur regulārus kontaktus ar valdību un ar citiem aizdevējiem, kuri atbalsta Latvijas stabilizācijas programmu. Šobrīd kopā ar SVF Latvijā strādā tehniskā misija.

Saprašanās memorandā, ko ar Latvijas valdību parakstīja vēl tikai šā gada jūlijā, Latvija piekrita strādāt, “2010.gada budžeta likumprojekta sagatavošanā paredzot papildu budžeta sabalansēšanu 500 miljonu latu apmērā, lai 2010.gada kopējais budžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP atbilstoši EKS 95 metodoloģijai”. Komisija sagaida, ka Latvijas valdība iesniegs parlamentā tādu budžetu, kas atbilst šīm saistībām. Tas ir nepieciešams, lai atjaunotu uzticamību un lai valsts vēlāk varētu finansēt pati sevi bez starptautiska atbalsta.

Pieņemtais budžeta līdzsvarošanas pasākumu kopums, kam vajadzētu samazināt budžeta deficītu zem 3% no IKP 2012.gadā, ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai izvairītos no tā, ka Latvijas parāds kļūst nekontrolējams, un lai atbalstītu Latvijas stratēģiju eiro ieviešanai.

Saprašanās memorandā arī skaidri pateikts, ka budžeta sabalansēšana par 500 miljoniem latu nav sasniedzama tikai ar izdevumu samazinājumiem. Tas būtu pārāk smagi iedzīvotājiem, īpaši ģimenēm ar zemiem ienākumiem. Mēs uzskatām, ka ir svarīgi saglabāt sociālās drošības tīklus un ar ES fondiem saistītos izdevumus, lai nodrošinātu budžeta korekcijas ietekmes uz iedzīvotājiem godīgu pārdali un veicinātu valsts konkurētspēju.”

 

Latvijas Ministru prezidents par H.Almunjas paziņojumu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsver, ka Latvija pret starptautiskajiem kreditoriem dotajām saistībām izturas ar visaugstāko atbildību un ikvienu 2010.gada budžeta sabalansēšanas pasākumu vērtē un vērtēs, raugoties gan no fiskālās ietekmes, gan no Latvijas ekonomiskās vides atjaunošanas pozīcijām.

Ministru prezidents uzsver, ka šajā ekonomiskajā situācijā viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir sociālās drošības saglabāšana, nepieļaujot turpmāku izdevumu samazinājumu tiešu ietekmi uz mazturīgākajiem Latvijas iedzīvotājiem. Tādēļ 2010.gada budžeta projekta sagatavošanas gaitā un politisko partiju debatēs par iespējamajiem konsolidācijas apjomiem Latvijas valdībai būs jāvienojas par tādiem risinājumiem, kas nodrošina turpmāku Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes programmas izpildi un vienlaikus atbilst uzņemto starptautisko kredītsaistību izpildes nosacījumiem.

Ministru prezidents uzskata, ka Latvijas ekonomikas atjaunošanās un konkurētspēja ir ne tikai Latvijas interesēs, šobrīd tas jau ir reģiona un pat visas Eiropas līmeņa steidzami risināms jautājums.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!