• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par atvieglojumiem kažokzvēru audzētavu darbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2009., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 1.oktobrī

Vēl šajā numurā

07.10.2009., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par atvieglojumiem kažokzvēru audzētavu darbībai

 

Latvija ir panākusi, ka Eiropas Komisija atceļ kautķermeņu pārstrādāšanas aizliegumu vienas sugas ietvaros kažokzvēru barībai Latvijā, kas stājas spēkā jau šomēnes.

Regulā veiktas izmaiņas, kas nosaka, ka Latvijā ir atļauts izmantot šo atkāpi, kā arī tās dzīvnieku sugas, kuras drīkst barot ar pārstrādātām dzīvnieku olbaltumvielām, kas iegūtas no tās pašas sugas dzīvniekiem, un paredz noteikumus, saskaņā ar kuriem barošana var notikt.

Līdz šim bija noteikts, ka kažokzvēru audzētavas kautķermeņus nodod organizācijām, kas tos utilizē. Ieviešot atkāpi regulā, turpmāk, šos dzīvnieku ķermeņus attiecīgi termiski un ķīmiski apstrādājot, iegūtās dzīvnieku olbaltumvielas varēs izmantot to kažokzvēru barībā, kas nav paredzēti vaislai. Šāda prakse jau pastāv Somijā un Igaunijā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs skaidro: “Ņemot vērā Latvijas Zvērkopju asociācijas priekšlikumus nozares attīstībai, mēs vērsāmies Eiropas Komisijā ar ierosinājumu atcelt ierobežojumus izmantot attiecīgi pārstrādātus kažokzvēru kautķermeņus to pašu dzīvnieku barošanā. Līdz ar to Latvijas audzētavām vairs nebūs jāmaksā par kautķermeņu utilizāciju un samazināsies dzīvnieku barības iegādes izmaksas.”

Latvija, pamatojoties uz nozares asociācijas vēstuli, bija lūgusi Eiropas Komisiju veikt grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, papildinot sarakstu ar Latviju un tādu dzīvnieku sugu kā Amerikas ūdeles (Mustela vison).

Latvijas Zvērkopju asociācijas valdes loceklis Arnis Veckaktiņš vērtē izmaiņas regulā: “Latvijas kažokzvēru audzētājiem valsts ekonomiskās krīzes apstākļos šāds iegūto dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu izmantošanas veids ir ekonomiski izdevīgs – samazinās ne tikai izdevumi par barības līdzekļu iepirkšanu un kautķermeņu utilizāciju, bet arī samazinās kaitējums apkārtējai videi, kas rodas, pārstrādājot un iznīcinot šādus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus.”

Nozares speciālists arī min, ka Latvijas Zvērkopju asociācijas saimniecības 90% no savas saražotās produkcijas eksportē uz ārvalstīm un saimniecības savā darbībā ievēro Eiropas rekomendācijas kažokzvēru audzēšanā un dzīvnieku labturības prasības.

Latvija bija iesniegusi arī pamatotu informāciju par pasākumiem, kas tiks veikti, lai nodrošinātu riska kontroli sabiedrības un dzīvnieku veselībai. “Šo dzīvnieku ķermeņu pārstrādes procesu un pēc tam iegūto vielu izmantošanu zvēru barībā stingri uzraudzīs Pārtikas un veterinārais dienests,” tā uzsver zemkopības ministrs.

Ņemot vērā, ka šādas atkāpes noteikšana ir cieši saistīta ar kažokzvēru audzēšanas nozares turpmāko attīstību un pastāvēšanu, Latvijas Zvērkopju asociācija arī veikusi aprēķinus, ka kopējais ekonomiskais ieguvums naudas izteiksmē varētu būt ap 230 000 eiro vienā gadā.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!