• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrija: Par cukura virsnormas krājumiem un soda naudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2009., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrija: Par finansējumu Klimata pārmaiņu finanšu instrumentam

Vēl šajā numurā

06.10.2009., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrija: Par cukura virsnormas krājumiem un soda naudu


 

Eiropas Savienības Pirmās instances tiesa 2.oktobrī pieņēma spriedumus Kipras un Igaunijas prasībā atcelt regulu Nr.832/2005, pamatojoties uz kuru Igaunijai, Kiprai, Latvijai, Maltai un Slovākijai tika noteikts cukura virsnormas krājumu apjoms, kurš bija jāizņem no tirgus. Tā kā no tirgus tika izņemts mazāks cukura krājumu apjoms, Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu par soda naudas piemērošanu šīm valstīm.

Nepiekrītot EK veiktajam cukura virsnormas krājumu aprēķinam, Igaunija un Kipra cēla prasības ES Pirmās instances tiesā, lūdzot atcelt iepriekš minēto regulu. Latvija pievienojās Igaunijas prasībai pret EK par šīs regulas atcelšanu.

Latvija un Igaunija uzskatīja, ka EK veiktie cukura virsnormas krājumu aprēķini ir nepareizi, jo EK neņēma vērā šajās valstīs esošo īpašo situāciju cukura tirgū, it sevišķi attiecībā uz cukuru, kas atradās mājsaimniecību rīcībā. Latvija un Igaunija uzskatīja, ka EK ir pārkāpusi vairākus būtiskus ES tiesību principus, tajā skaitā koleģialitātes principu regulas pieņemšanas procesā, kā arī nediskriminācijas, samērīguma un labticības principus. Latvija un Igaunija arī pauda nostāju, ka EK ir pārkāpusi arī tiesības uz īpašumu un pienākumu norādīt pamatojumu.

ES Pirmās instances tiesa noraidīja iesniegto prasību, uzskatot, ka nav pārkāpts neviens no minētajiem principiem. ES Pirmās instances tiesa norāda, ka virsnormas cukura krājumu izņemšanas no tirgus vienīgais mērķis ir kopējā ES cukura tirgus funkcionēšana pēc šo dalībvalstu iestāšanās ES un EK veiktie aprēķini un metode ir saderīgi ar šo mērķi.

ES Pirmās instances tiesa noraidīja arī Kipras iesniegto prasību, kura pēc satura atšķīrās no Igaunijas prasības, bet kuras mērķis arī bija panākt regulas un uz tās pamata aprēķināto soda naudas atcelšanu.

Tādējādi minētā regula, ar kuru tika noteikts cukura virsnormas krājumu apjoms Latvijai un Igaunijai, un uz tās pamata izdotais lēmums par soda naudas piemērošanu pagaidām paliks spēkā. EK Pirmās instances tiesas spriedumu var pārsūdzēt Eiropas Kopienu tiesā līdz 2.decembrim.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!