• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par pārkāpumiem Garkalnes novada teritorijas plānojumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2009., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot Latvijas pedagogus Skolotāju dienā

Vēl šajā numurā

06.10.2009., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par pārkāpumiem Garkalnes novada teritorijas plānojumā

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns pieprasījis Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Jurim Silovam sniegt paskaidrojumus par pieļautajiem pārkāpumiem teritorijas plānošanas un būvniecības jomā, tostarp, pārtraukt nelikumīgu teritorijas uzbēršanu Lielā Baltezera krastā.

Saskaņā ar Teritorijas plānošanas likumu pašvaldības teritorijas plānojuma izstrādi un īstenošanu vada, uzrauga un nodrošina attiecīgā vietējā pašvaldība. Pašvaldība ir atbildīga par normatīvajos aktos noteiktās teritorijas plānojuma izstrādes procedūras ievērošanu.

Neskatoties uz to, ka, pildot pašvaldības funkcijas, tai jāievēro valsts un pašvaldības iedzīvotāju intereses, Garkalnes novada domes rīcība jaunā teritorijas plānojuma izstrādē liecina par pretējo, secinājusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM). Tīša vai netīša procesa vilcināšana, viedokļu maiņa ir radījusi situāciju, ka līdz pat šim brīdim Garkalnes novadā ir ierobežotas iespējas attīstībai, jo spēkā esošajā Garkalnes novada teritorijas plānojumā apmēram 4/5 teritorijas noteikta kā turpmākās izpētes teritorija.

2009.gada 13.martā, tiekoties ar ministrijas speciālistiem, Garkalnes novada domes priekšsēdētājs J.Silovs solīja rūpīgi sekot līdzi novada jaunā teritorijas plānojuma izstrādei, sekmējot tā ātrāku apstiprināšanu, ievērojot normatīvajos aktos noteikto izstrādes kārtību. Tāpat tika solīts, ka tiks pieņemti lēmumi par nelikumīgi apstiprināto detālplānojumu atcelšanu un pārskatīti detālplānojumi, kas izstrādāti teritorijām, kuras spēkā esošajā novada teritorijas plānojumā noteiktas kā turpmākās izpētes teritorija.

Pretēji solītajam, neņemot vērā noteikto teritorijas plānojuma izstrādes procedūru, 2009.gada 27.maijā novada dome pieņēma saistošos noteikumus “Garkalnes novada teritorijas plānojums 2009.–2021.gadam”. Ministrijas lūgumi sniegt informāciju par pašvaldības rīcībām teritorijas plānojuma izstrādes gaitā vairākkārt ir tikuši ignorēti.

Jau 2009.gada 16.jūnijā ministrija norādīja Garkalnes novada domei, ka, pieņemot lēmumu par novada teritorijas plānojuma apstiprināšanu un saistošo noteikumu izdošanu, tā nav ievērojusi vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumos paredzēto procedūru un lūdza atcelt saistošos noteikumus “Garkalnes novada teritorijas plānojums 2009.–2021.gadam”. Garkalnes novada dome to izdarīja tikai pēc atkārtota ministrijas skaidrojuma par pārkāpumiem.

Tāpat RAPLM vairākkārt ir saņēmusi iesniegumus no Garkalnes novada iedzīvotājiem par nelikumīgu teritorijas uzbēršanu un meža zemes transformāciju zemesgabalā Piekrastes ielā 10 un 12. RAPLM šā gada 19.jūnijā Garkalnes novada domi lūdza divu nedēļu laikā sniegt skaidrojumu par notiekošo. Pieprasītā informācija līdz šīm brīdim no pašvaldības nav saņemta.

Vēstulē Garkalnes novada domei ministrs E.Zalāns atkārtoti vērš uzmanību uz to, ka zemesgabali Piekrastes ielā 10 un 12 ir to skaitā, uz kuriem attiecas Satversmes tiesas spriedums. Ar to Garkalnes pagasta teritorijas plānojuma 2004.–2016.gadam daļa, kas paredz Lielā Baltezera applūstošās teritorijas apbūvi, ir atzīta par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 115.pantam un spēkā neesošu no 2005.gada 5.janvāra.

Zemesgabali Piekrastes ielā 10 un 12 atrodas turpmākās izpētes teritorijā, kurā zemes un būvju izmantošanas veidi jāprecizē un jānosaka nākamajā Garkalnes novada teritorijas plānojumā. Līdz plānošanas pabeigšanai šajās teritorijās atļauta tikai esošā, likumīgi uzsāktā izmantošana, bet jebkura jauna būvniecības iecere nododama publiskajai apspriešanai. Ņemot vērā, ka abi zemesgabali atrodas applūstošajā teritorijā, atbilstoši Aizsargjoslu likumam ir aizliegts veikt teritorijas uzbēršanu.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta datubāzē esošo informāciju zemesgabalā Piekrastes ielā 10 atrodas mežs 0,15 hektāru platībā, bet zemesgabalā Piekrastes ielā 12 – 0,13 hektāru platībā. Apsekojot minētos zemesgabalus dabā, tika konstatēts, ka mežs ir transformēts un ir veikta teritorijas uzbēršana, būtiski paaugstinot grunts līmeni, tāpēc dabiskā nokrišņu ūdens novirzīšana no Piekrastes ielas uz ezera pusi vairs nav iespējama.

Vienlaikus pašvaldība ir noteikusi neatbilstošu nekustamo īpašumu lietošanas mērķi – individuālo dzīvojamo māju apbūve, lai gan ne teritorijas pašreizējā izmantošana, ne plānotā (atļautā) izmantošana nepieļauj savrupmāju būvniecību minētajos zemesgabalos. Šā pašvaldības rīcība, mākslīgi paaugstinot nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību, kas tiek ņemta par pamatu nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai, būtiski aizskar nekustamo īpašumu īpašnieku intereses.

Pamatojoties uz likumu “Par pašvaldībām”, ministrs E.Zalāns pieprasījis Garkalnes novada domes priekšsēdētājam triju dienu laikā sniegt rakstiskus paskaidrojumus par pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, kā arī nodrošināt, lai tiktu pārtraukta nelikumīgā teritorijas uzbēršana zemesgabalos Piekrastes ielā 10 un 12, Garkalnes novadā, un atjaunots iepriekšējais stāvoklis.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!