• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2009., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par Profesiju klasifikatora esošo profesiju pārkodēšanu

Vēl šajā numurā

06.10.2009., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķiem

 

2.oktobrī Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks ārvalstu finanšu līdzekļu koordinācijas jautājumos Andžs Ūbelis piedalījās augsta līmeņa sanāksmē Briselē, lai kopā ar citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvjiem diskutētu par ES Kohēzijas politikas mērķiem un pamatotību nākotnē. Paredzētas arī diskusijas par efektīvāku pieeju politikas ieviešanai un līdzekļu apguvei. 

 “Latvijas interesēs ir, lai Kohēzijas politikai pēc 2013.gada tiek saglabāts tās sākotnējais mērķis – attīstības atšķirību izlīdzināšana starp mazāk attīstītajām teritorijām un pārējo ES. Latvijai ir svarīgi piedalīties diskusijās un aizstāvēt valsts intereses, lai arī pēc 2013.gada Latvija varētu saņemt ES Kohēzijas politikas atbalstu vismaz tādā pašā apmērā kā 2007.–2013.gada ES fondu plānošanas periodā,” skaidroja A.Ūbelis.

Tāpat Latvijas interesēs ir, lai šī politika kļūtu koncentrētāka un katram Eiropas Savienības reģionam politikas atbalsts būtu virzīts uz ierobežotu skaitu jomu. A.Ūbelis norādīja: “Šobrīd vērojama pretēja situācija, kad no Kohēzijas politikas finansējuma “ēdienkartes” Latvija “nogaršo” mazliet no katra ēdiena, investējot gandrīz visās jomās, tā vietā lai “paēstu” no 3–5 pilnvērtīgiem ēdieniem, kas nozīmētu viena plānošana perioda ietvaros noteikt 3–5 galvenās jomas, savukārt nākamajos plānošanas periodos noteikt citas jomas.”

Kohēzijas politikas mērķis ir mazināt atšķirības starp ES reģioniem un mazāk attīstīto reģionu atpalicību. Latvijai Kohēzijas politikas finansējums ir iespēja palielināt valsts konkurētspēju. Tāpat ES Kohēzijas politikas investīcijas (Eiropas Sociālais fonds, Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Kohēzijas fonds) ir būtisks finanšu instruments Latvijas ekonomikas stabilizēšanai, ar ko piesaistīt papildu līdzekļus uzņēmējdarbības attīstībai, eksporta veicināšanai, izglītības un labklājības jautājumu risināšanai, kā arī enerģētikas un transporta sektoru attīstībai.

Latvijas nacionālā pozīcija par Kohēzijas politikas nākotni tika izskatīta un apstiprināta šā gada 29.septembra Ministru kabineta sēdē.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!