• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 5% biodegvielas piejaukumu benzīnam un dīzeļdegvielai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2009., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līgumu ar Dāniju par iespējām uzglabāt naftas rezerves

Vēl šajā numurā

02.10.2009., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 5% biodegvielas piejaukumu benzīnam un dīzeļdegvielai

 

Ekonomikas ministrija atgādina, ka no 1.oktobra Latvijā 95.markas benzīns un dīzeļdegviela tiek tirgota ar 5% obligāto biodegvielas piejaukumu. Svarīgi atzīmēt, ka obligātais 5% biodīzeļdegvielas piejaukums neattiecas uz arktiskos un bargos ziemas apstākļos izmantojamu 0., 1., 2., 3., 4.klases dīzeļdegvielu.

Vēlamies atgādināt autobraucējiem, ka degviela ar 5% biodegvielas piejaukumu ir piemērota jebkura tradicionālā autodzinēja, ūdenstransporta motora, dārza tehnikas u.c. iekšdedzes mehānisma darbināšanai un tiem nav nepieciešams veikt īpašu pielāgošanu.

Līdz ar 5% obligātā biodegvielas piejaukuma ieviešanu 95.markas benzīnam un dīzeļdegvielai samazināsies importētās degvielas apjoms par biodegvielas apjomu, kas tiks saražots un pievienots Latvijā.

Kā jau iepriekš informējām, no 1.oktobra Latvijā bezsvina 95.markas benzīnu atļauts realizēt tikai ar pievienotu bioetanolu no 4,5–5% no kopējā benzīna tilpuma un dīzeļdegvielu tikai ar pievienotu biodīzeļdegvielu, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, 4,5–5% apjomā no kopējā galaprodukta daudzuma.

Ieviešot 5% obligāto biodegvielas piejaukumu Latvijā, tiks veicināta ne tikai atjaunojamo energoresursu izmantošana, samazināts CO2 izmešu daudzums atmosfērā, bet arī “sildīta” Latvijas ekonomika, veicinot biopiedevu ražošanu Latvijā un to piejaukšanu fosilajai degvielai akcizēto preču noliktavās Latvijas teritorijā. Uzņēmējiem tiek piešķirtas nodokļu atlaides par degvielu, kurai biokomponente tiek pievienota Latvijā.

Daudzās Eiropas valstīs jau tiek lietota degviela ar biodegvielas piejaukumu, piemēram, Lietuvā šāda degviela visās degvielas uzpildes stacijās tiek pārdota jau kopš 2007.gada 1.janvāra. Tāpat 5% biodegvielas piejaukums ir ieviests arī Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā un citās Eiropas valstīs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!