• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta Vēsturnieku komisija: Par Vēsturnieku komisijas rakstu 25.sējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2009., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198530

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

01.10.2009., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta Vēsturnieku komisija: Par Vēsturnieku komisijas rakstu 25.sējumu

 

Vakar, 30.septembrī, Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Vēsturnieku komisijas rakstu 25.sējuma “Okupācijas režīmi Baltijas valstīs 1940–1991” prezentācija. Grāmatā iekļauts 41 raksts, un tā ietver sevī daudzas jaunas atziņas par Baltijas valstu neseno vēsturi.

Vēsturnieku komisijas rakstu 25.sējuma prezentācijas pasākumā dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Tajā piedalījās vēstures skolotāji un pētnieki, ārvalstu diplomāti un citas aicinātās personas.

Vēsturnieku komisijas rakstu 25.sējuma rakstu autori ir desmit valstu vēstures pētnieki, tajā skaitā pazīstamā Krievijas vēsturniece Jeļena Zubkova, Vācijas pētnieks Ervīns Oberlenders, Krievijas zinātnieks Boriss Sokolovs, Igaunijas zinātnieks Olafs Mertelsmans un Lielbritānijas vēsturnieks Džons Haidens. No Latvijas puses krājumā iekļauti Ineša Feldmaņa, Aināra Bambala, Argitas Daudzes, Ritvara Jansona, Antonija Zundas un daudzu citu autoru pētījumi.

Krievijas vēsturnieks B.Sokolovs savā rakstā ir pievērsis uzmanību tam, kā mūsdienu Krievijas zinātnieki kopumā vērtē padomju režīmu Baltijas valstīs. Jāatzīmē, ka profesora B.Sokolova viedoklis nesakrīt ar oficiālo Krievijas nostāju. Viņš padomju režīmu Baltijā nosauc par okupācijas režīmu. Savukārt J.Zubkova grāmatā raksta par sovjetizācijas īstenošanas īpatnībām Baltijas padomju republikās 50.–60.gados.

Latvijas vēsturnieks akadēmiķis I.Feldmanis analītiski izvērtējis Baltijas valstu okupācijas vēsturiskos un starptautiski tiesiskos aspektus, uzsverot, ka Baltijas valstis bija vienīgās, kas Otrā pasaules kara gados piedzīvoja trīs okupācijas. Viņš arī atzīmē, ka vairāki ietekmīgi Kremļa politiķi nepārprotami atzinuši Baltijas valstu okupācijas faktu. Starp tiem ir bijušais Krievijas ārlietu ministrs Andrejs Kozirevs, kas 1992.gada februārī, pieminot Padomju Savienības vēsturisko vainu, norādīja, ka tā faktiski bija okupējusi Baltijas valstis.

Rakstu sējums paredzēts gan vēstures pētniekiem un skolotājiem, gan plašam lasītāju lokam – visiem, kas interesējas par 20.gadsimta vēstures notikumiem Baltijas valstīs.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!