• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 29.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2009., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par eksporta kredītu garantiju ieviešanas gaitu
Ekonomikas ministrs Artis Kampars

Vēl šajā numurā

30.09.2009., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 29.septembrī


 

EM: Par eksporta kredītu garantiju ieviešanas gaitu

 Ekonomikas ministrija (EM) 29.septembrī informēja valdību par eksporta kredītu garantiju ieviešanas gaitu (informatīvo ziņojumu skat. 43.lpp.). Eksporta kredītu garantiju izsniegšanu kopš 1.jūnija veic Latvijas Garantiju aģentūra (LGA). Analizējot LGA darbību šajos trīs mēnešos, Ekonomikas ministrija uzskata, ka eksporta kredīta garantiju sistēmas ieviešana un darbība uzsākta veiksmīgi.

Kopš 1.jūnija LGA ir saņemti 35 pieteikumi no 15 komersantiem par kopējo pieprasīto atliktā maksājuma summu 13 185 737 eiro. Ir apstiprināti 16 garantiju projekti par kopējo summu 1 479 652 eiro un jau parakstīti trīs līgumi par kopējo summu 240 772 eiro. Valstis, uz kurām saņemti garantiju pieteikumi, ir Krievija – 19, Kazahstāna – 2, Gruzija – 1, Izraēla – 1, Baltkrievija – 6, Azerbaidžāna – 2, Tadžikistāna – 1, Nigērija – 1, Somālija – 1, Gvineja-Bisau – 1.

Analizējot sistēmas darbību un balstoties uz LGA pieredzi, strādājot ar eksportētājiem, kuri snieguši pieteikumus vai interesējušies par garantijas saņemšanu, secināts, ka plašs eksportspējīgu komersantu loks nevar pretendēt uz garantijas saņemšanu, jo neatbilst vairākiem vai tikai vienam no kritērijiem. Tāpēc EM līdz šā gada 1.novembrim izskatīšanai valdībā iesniegs grozījumus eksporta garantiju izsniegšanas nosacījumos, kuros plānots pazemināt garantiju saņēmējiem noteikto eksporta apgrozījuma apjomu līdz 250 000 eiro (līdzšinējo 500 000 eiro vietā) un līdzšinējo eksporta pieredzi līdz vienam gadam (līdzšinējo divu gadu vietā).

Vienlaikus secināts, ka atsevišķos gadījumos komersanti nav gatavi komunicēt ar ārvalstu pircējiem, pieprasot nepieciešamo papildu finanšu informāciju, kā arī lēni reaģē, precizējot būtisku informāciju eksporta garantijas pieteikumā, kas savukārt pagarina izvērtēšanas procedūras laiku. Līdz ar to EM plāno aktīvāk iesaistīt nozaru asociācijas informācijas sniegšanā komersantiem par eksporta garantiju priekšrocībām un operatīvas rīcības nozīmi, sniedzot LGA papildu informāciju.

Latvijas eksporta tirgu proporcija atspoguļo Eiropas Savienības tirgu dominanci, ko pierāda arī komersantu interese par garantiju piešķiršanu eksporta darījumiem uz šīm valstīm. Lai nodrošinātu sistēmas darbības uzsākšanu uz Eiropas Savienības un atsevišķām OECD valstīm, joprojām turpinās darbs ar Eiropas Komisiju un tiek gatavoti dokumenti programmas notifikācijai Eiropas Komisijā.

Īstermiņa eksporta kredītu garantiju segumu, saņēmējus, garantiju sniegšanas kārtību un kārtību, kādā garantētājs sedz zaudējumus, nosaka 2009.gada 12.maija Ministru kabineta noteikumi Nr.436 “Īstermiņa eksporta kredīta noteikumi”.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!