• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrija: Par atkritumu apsaimniekošanu un vides nepiemēslošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2009., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 29.septembrī

Vēl šajā numurā

30.09.2009., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrija: Par atkritumu apsaimniekošanu un vides nepiemēslošanu

 

25.septembrī Vides ministrijā notika ekspertu diskusija “Kā panākt, lai atkritumi nenonāktu Latvijas dabā”. Diskusiju atklāja vides ministrs Raimonds Vējonis, uzsverot, ka atkritumu apsaimniekošanas jomā Latvijā vēl ir daudz ko darīt. “Lai Latvija būtu tīra, katram jādod savs ieguldījums – gan iedzīvotājiem, gan atkritumu apsaimniekotājiem,” uzsvēra vides ministrs.

Diskusijas laikā tika noskaidroti vairāki aktuāli jautājumi, kas jāatrisina, lai nepieļautu atkritumu nonākšanu dabā. Ir nepieciešams sakārtot atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, nosakot noteiktu atbildību gan atkritumu ražotājiem, gan apsaimniekotājiem, gan pašvaldībām un valsts iestādēm. Ja iedzīvotāji vēlas šķirot atkritumus, viņiem jādod iespēja to darīt – atkritumu apsaimniekotāja piedāvājumam jābūt kvalitatīvam, pēc iespējas tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai. Pašvaldībām aktīvi jāiesaistās atkritumu apsaimniekošanā savā novadā, veidojot šķirošanas laukumus, nodrošinot iedzīvotājiem iespēju nodot lielgabarīta atkritumus un bīstamos atkritumus. Savukārt iedzīvotājiem jāsaprot, ka katrs iedzīvotājs ir atkritumu radītājs, kam par atkritumu apsaimniekošanu ir jāsamaksā.

Lai iedzīvotājus mudinātu šķirot atkritumus un godprātīgi slēgt līgumus par atkritumu izvešanu, nevis nomest atkritumus mežos vai ceļmalās, nepieciešama gan motivācija, gan kontroles sistēma. Motivāciju dzīvot videi draudzīgi tika ieteikts veidot gan skolās, gan izglītojot sabiedrību ar mediju palīdzību. Savukārt kā kontroles sistēmu tika ierosināts izveidot gan Vides policiju, gan piemērot administratīvos sodus dabas piemēslotājiem.

Latvijā jau ir daudzi pozitīvi paraugi, kur ar ES fondu palīdzību ir uzlabota atkritumu apsaimniekošana pašvaldībās. Lielā talka devusi lielu ieguldījumu vides sakopšanā. Brīvprātīgā sistēma, nododot stikla pudeles taras pieņemšanas punktos, strādā labi, tā ir tikai jāattīsta.

 

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!