• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par nelegālās nodarbinātības ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2009., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198429

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par darba ar jaunatni kvalitātes vērtēšanu pašvaldībās

Vēl šajā numurā

30.09.2009., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par nelegālās nodarbinātības ierobežošanu

 

25.septembrī pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālistu ierosinājuma finanšu ministrs Einars Repše Finanšu ministrijas ekspertiem ir uzdevis sagatavot priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, kas ļautu ierobežot nelegālo nodarbinātību valstī.

Šobrīd darba devējam ir pienākums katru darba ņēmēju reģistrēt VID triju darba dienu laikā pēc tam, kad persona ir ieguvusi noteikto darba ņēmēja statusu. Neskatoties uz to, nelegālā nodarbinātība nemazinās, turklāt atsevišķi uzņēmēji turpina īstenot bezatbildīgu, pret valsti, sabiedrību un likumību vērstu politiku.

“Vairākos uzņēmumos joprojām darbu izpildē tiek iesaistītas nelegāli nodarbinātas personas, reģistrējot tās tikai tad, ja valsts institūcija ir veikusi pārbaudi darba vietā. Tādējādi daļa uzņēmēju turpina graut jau tā trauslo valsts ekonomiku, kā arī kropļot godīgu konkurenci, jo ar savu pretlikumīgo rīcību šādi uzņēmumi rada sev ievērojamas un nepelnītas priekšrocības, salīdzinot ar uzņēmumiem, kuri ievēro valstī esošos normatīvos aktus,” uzsver E. Repše.

Lai mazinātu negodīgu konkurenci un nelegālās nodarbinātības iespējamību, normatīvajos aktos rosina noteikt darba devēja pienākumu reģistrēt darba ņēmēju VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms darba attiecību sākšanas, līdzīgi kā tas notiek vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Slovākijā, Ungārijā, Nīderlandē, Bulgārijā, Vācijā, Spānijā, Lietuvā u.c., nosakot reģistrēšanas termiņu vienu līdz pat astoņām dienām pirms darba tiesisko attiecību sākšanas. Tādējādi darba devējam pārbaužu laikā nelegālas nodarbinātības gadījumā vairs nebūs iespējas norādīt, ka darba ņēmēju nav pagūts reģistrēt VID, jo darba tiesiskās attiecības sāktas pēdējo trīs dienu laikā.

Pēc normatīvo aktu grozījumu sagatavošanas E.Repše plāno tos virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!