• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par patērētāju aizsardzību no negodīgiem parādu piedzinējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2009., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par aizdevuma līgumu ar Pasaules banku

Vēl šajā numurā

29.09.2009., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par patērētāju aizsardzību no negodīgiem parādu piedzinējiem

 

24.septembrī Ekonomikas ministrijā (EM) notika pirmā darba grupas sanāksme, lai izstrādātu normatīvo regulējumu patērētāju aizsardzībai no negodīgas uzņēmēju rīcības parādu piedziņas darbības jomā.

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegto informāciju, šā gada laikā pēc palīdzības PTAC saistībā ar iespējami negodīgu parādu piedzinēju rīcību ir vērsušies vairāk nekā simts patērētāju.

Sanāksmes dalībnieki atbalstīja tiesiskā regulējuma izstrādes nepieciešamību parādu piedziņas darbības jomā, lai tādējādi nodrošinātu tiesiski vienotu un samērīgu ētikas principu ievērošanu parādu piedziņas procesā.

Darba grupas darbā aicināti piedalīties pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Latvijas Komercbanku asociācijas, Valsts datu inspekcijas, kā arī nozari pārstāv četru uzņēmumu pārstāvji, kas nodarbojas ar parādu piedziņas pakalpojumu darbību.

Darba grupas dalībnieku viedokļi dalījās jautājumā par atbilstošāko regulējuma formu (veidot jaunu likumu vai papildināt esošos normatīvos aktus) un tajā iekļaujamo saturu, proti, cik plašam jābūt tiesiskajam ietvaram šo jautājumu risināšanā.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka tiesību akta projektā jānosaka tiesiskais regulējums komunikācijas metodēm ar patērētājiem parādu piedziņas procesā, jārisina samaksas jautājums par parādu piedziņas pakalpojumiem, kā arī jārisina citi problēmjautājumi šajā darbības jomā. Vienlaikus jāuzsver arī patērētāju pienākums sadarboties ar parādu piedzinējiem un atmaksāt nenokārtotās parādsaistības. EM norāda, ka svarīgi panākt, lai jaunais regulējums motivētu iedzīvotājus neizvairīties no uzņemto saistību pildīšanas, t.i., savu parādu atmaksas.

Ņemot vērā sanāksmē izteikto viedokļu dažādību, tika nolemts, ka darba grupā iesaistītie dalībnieki trīs nedēļu laikā sagatavos un iesniegs EM savus priekšlikumus par jautājumiem, kas būtu iekļaujami regulējumā, vienlaikus ņemot vērā arī citu pasaules valstu praksi, kurās parādu piedziņas firmu darbība ir stingri regulēta. Pēc priekšlikumu apkopošanas un izvērtēšanas tiks gatavots pamatdokuments regulējumam normatīvajos aktos.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!