• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Somijas atbalstu Latvijai 2000.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1999., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācu valodas diplomiem, kas paver iespējas

Vēl šajā numurā

10.06.1999., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Somijas atbalstu Latvijai 2000.gadā

Lai pārrunātu Somijas tehnisko palīdzību Latvijai nākamajam gadam, Rīgā bija ieradusies Somijas valdības delegācija Ārlietu ministrijas Tehniskās palīdzības vienības vadītāja Rauli Suikanena vadībā. Sarunu laikā ar Starptautiskās palīdzības programmu koordinācijas pārvaldi (SPPKP) panākta vienošanās par konkrēto Latvijas un Somijas sadarbību 2000.gadā.

"Somijas prioritārās jomas, tāpat kā iepriekšējos gados, galvenokārt saistītas ar vides sektoru, kodoldrošību un iekšējās drošības uzlabošanu," pēc notikušajām sarunām atzina SPPKP vadītājs Andžs Ūbelis. "Šoreiz Somija izrādījusi īpašu interesi arī par atbalstu Latvijas integrācijas procesam Eiropas Savienībā."

Somija ir atvērta projektiem ekonomiskā sektora uzlabošanai, taču pašreiz tiek gaidīti Latvijas piedāvājumi, piemēram, Somija izteikusi gatavību piedalīties arī Eiropas Savienības finansētajos projektos. "Tā kā Somija šī gada otrajā pusē no Vācijas pārņems prezidējošās valsts funkcijas Eiropas Savienībā, Latvijas sadarbība ar Somiju un tās atbalsts Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā ir īpaši nozīmīgs," teica A.Ūbelis.

Pašlaik zināmās Somijas palīdzības apjoms Latvijai nākamgad ir 9,8 miljoni Somijas marku (apmēram 1 miljons latu), taču galīgie palīdzības apjomi varētu kļūt zināmi septembrī, pēc tam, kad Somija būs sagatavojusi savas valsts nākamā gada budžetu. Pēc tā pieņemšanas plānots gada beigās parakstīt Somijas un Latvijas palīdzības līgumu ar konkrētiem projektiem un galīgi saskaņotajām finansējuma summām 2000. gadam.

Līdz šim divpusējas palīdzības ietvaros kopš 1992.gada Latvija no Somijas saņēmusi palīdzību 234 miljonu Somijas marku vērtībā (apmēram 24 miljoni latu). Pašreiz Latvijā tapšanas stadijā ir 23 projekti, kuros iesaistīta arī Somija.

Starp nozīmīgākajiem Somijas atbalstītajiem projektiem ir Apvienoto Nāciju Attīstības programmas koordinētais latviešu valodas mācību projekts, Rīgas ūdensapgādes un vides projekts, Daugavpils komunālo pakalpojumu attīstības projekts, arī Liepājas vides projekts, kā arī ievērojama palīdzība Latvijas robežsardzei, arī policijai un glābšanas dienestam.

Latvijas un Somijas sarunas par palīdzības sadarbību notiek regulāri divas trīs reizes gadā. To laikā tiek izvērtēti jau esošie projekti, kuros iesaistīta Somijas palīdzība, kā arī saskaņotas nākamo gadu sadarbības prioritātes. "Augstu vērtējot Somijas līdz šim Latvijai sniegto palīdzību, man ir gandarījums, ka tā sekmīgi turpinās un ir jau panākta principiāla vienošanās par abas puses interesējošiem projektiem nākamgad," atzīmēja A.Ūbelis.

Delegācija Somijas īstenotos projektus pārrunāja ar nozaru ministriju pārstāvjiem, kā arī tikās ar Pasaules bankas Latvijas misijas vadību. Notikušas arī sarunas ar citām dažādos projektos iesaistītām pusēm — ERAB un Eiropas Investīciju bankas pārstāvniecībām, Apvienoto Nāciju Attīstības programmas biroja pārstāvjiem. Somijas delegācijas sastāvā ir arī pārstāvji no nozaru ministrijām, tajā skaitā no Iekšlietu, Vides aizsardzības, Tirdzniecības un industrijas, kā arī Tieslietu un Finansu ministrijām.

Īpašu uzdevumu ministra

sadarbībai ar starptautiskajām

finansu institūcijām

preses dienests

"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!