• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par kontroles pasākumiem Rīgas un citu pašvaldību tirgos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2009., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nostāju Eiropadomes sanāksmē
Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš

Vēl šajā numurā

22.09.2009., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par kontroles pasākumiem Rīgas un citu pašvaldību tirgos

 

Zemkopības ministrijā (ZM) 18.septembrī notikušajā Starpinstitūciju koordinācijas grupas sanāksmē nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanā, kurā tika apspriests paveiktais, kā arī veicamie kontroles un uzraudzības pasākumi Rīgas pašvaldības tirgos, tika uzsvērts, ka reidi Latvijas un Rīgas pašvaldības tirgos jāturpina, kā arī jāpilnveido pārtikas apriti kontrolējošie normatīvie akti.

Šī bija jau otrā darba grupas sanāksme pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava un iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces vienošanās par Starpinstitūciju koordinācijas darba grupas nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanai izveidošanu.

Sanāksmē Pārtikas un veterinārā (PVD) dienesta speciālisti detalizēti informēja par veiktajiem reidiem un pārbaudēm Rīgas Centrāltirgū. Kopumā šogad veiktas 267 inspekcijas tirdzniecības vietās, noliktavās, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, un tās notikušas pat vairākas reizes nedēļā. Dienests konstatējis, ka 65% gadījumu netiek ievērots produkcijas uzglabāšanas temperatūras režīms zivju un piena produktiem, 25% gadījumu nav nosakāma izcelsme augļiem un dārzeņiem. Savukārt 10% gadījumu nav bijusi sakārtota paškontroles dokumentācija.

Tāpat PVD secinājis, ka puse tirgus apmeklētāju sūdzas par neapmierinošu produktu kvalitāti, trešdaļa – par derīguma termiņa neievērošanu, bet katrs desmitais – par higiēnas noteikumu un uzglabāšanas temperatūras neievērošanu.

Lai novērstu nelikumīgo tirdzniecību, sadarbojoties ar pašvaldības policiju, PVD Rīgas pilsētas pārvaldes inspektori izņēmuši 2880 preces, kurām beidzies derīguma termiņš. PVD speciālisti piedalījušies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajās akcijās.

Arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji norādīja uz vairākiem konstatētajiem pārkāpumiem, veicot pārbaudes Rīgas Centrāltirgū. Piemēram, ir tirgotāji, kas izvairās no nodokļu maksāšanas, nav sakārtota arī tā dēvētā nakts tirgus juridiskā bāze. Turklāt pēdējā laikā parādījušies arī e-komercijas piedāvājumi internetā ar iespēju iegādāties neparasti lētu pārtiku gan vairumā, gan mazumā, kurai, protams, izcelsme netiek norādīta.

Sanāksmē piedalījās arī akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” pārstāvji, kuri skaidroja, ka AS “Rīgas Centrāltirgus” iznomātajos objektos kārtība tiek nodrošināta. Tomēr ļoti lielas tirdzniecības platības, arī noliktavas (spīķeri), kas atrodas tā sauktajā Centrāltirgus teritorijā, pieder citām fiziskām un juridiskām personām, kas nav saistītas ar AS “Rīgas Centrāltirgus”. Apzināts, ka neatbilstības un pārkāpumi pārsvarā tiek konstatēti tieši šajās teritorijās.

Visi sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka jāatrisina jautājums par to, kur likt atsavinātās preces, kas ātri bojājas. Tāpat juridiski jāsakārto procedūra par atsavināto produktu uzglabāšanu un iznīcināšanu. Arī ar šiem jautājumiem nodarbosies koordinācijas grupa, ierosinot likumdošanas izmaiņas.

Pēc diskusijas sanāksmes dalībnieki vienojās, ka reidi Rīgas un Latvijas pašvaldību tirgos jāturpina.

Koordinācijas grupā, ko vada ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta Stratēģijas analīzes nodaļas vadītājs Pēteris Lībietis, darbojas arī pārstāvji no ZM Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta, Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts augu aizsardzības dienesta, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Ekonomikas policijas.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!