• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu nostāju gaidāmajai G-20 sanāksmei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2009., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

18.09.2009., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu nostāju gaidāmajai G-20 sanāksmei


 

02.JPG (14221 bytes)
Vakar, 17.septembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis devās uz Briseli, lai piedalītos Eiropas Savienības līderu ārkārtas neformālajā sanāksmē, kurā plānots vienoties par kopīgu bloka nostāju G-20 galotņu apspriedei, kas notiks 24. un 25. septembrī Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Pitsburgā. “Uzskatām, ka pašreizējā situācijā ir īpaši nozīmīgi veicināt zema ienākuma valstu piekļuvi starptautiskajam finansējumam, vienlaikus nodrošinot šo valstu saistību ilgtspēju,” teikts Latvijas valdības atbalstītajā ziņojumā. Tāpat Latvija uzskata, ka risinājumus saistībā ar baņķieru prēmiju izmaksu kontroli būtu jāpieņem globālā līmenī. Vizītes ietvaros pēc Latvijas Ministru prezidenta Valda Dombrovska lūguma notika viņa un Eiropas Komisijas ekonomikas un monetāro lietu komisāra Hoakina Almunjas (attēlā pa labi) tikšanās
Foto: Eiropas Komisijas Audiovizuālā bibliotēka

Vakar, 17.septembrī, Briselē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Eiropas Komisijas ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju, lai pārrunātu ekonomisko un budžeta situāciju Latvijā, kā arī ekonomiskās programmas īstenošanu.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis iepazīstināja komisāru ar valdības plānu krīzes pārvarēšanai. Kā zināms, plāns ietver trīs punktus – budžeta izdevumu samazināšanu saskaņā ar parakstīto vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, “sociālā spilvena” izveidošanu, kas ietver dažādus pasākumus sociāli neaizsargātajām grupām, kā arī ekonomikas stimulēšanu, kas iekļauj dažādus pasākumus, vienkāršojot Eiropas Savienības fondu apguvi un atbrīvojot uzņēmējdarbību no birokrātiskajiem šķēršļiem.

V.Dombrovskis ar komisāru pārrunāja nākamā gada budžeta veidošanu un budžeta pieņemšanas laiku, kā arī izklāstīja valdības prioritātes, starp kurām ir izglītība, veselība un Eiropas Savienības fondu apgūšana. Ministru prezidents izklāstīja valdības jauno pieeju budžeta veidošanai, kas balstīta uz valsts funkciju izvērtēšanu, nosakot, kuras no tām ir svarīgas, pārskatāmas vai nododamas privātajam sektoram.

V.Dombrovskis pateicās H.Almunjam par viņa pausto atbalstu valdības plāniem. H.Almunja pauda nostāju, ka Latvijas valdībai šobrīd ir svarīgi izstrādāt nākamā gada budžetu saskaņā ar vienošanos, uzsverot, ka jebkuri citi varianti valstij būtu postoši. H.Almunja atkārtoti izteica pārliecību, ka programma, par kuru Latvijas valdība ir vienojusies ar starptautiskajiem aizdevējiem, ir absolūti nepieciešama, lai saglabātu valsts maksātspēju un ļautu valstij iziet no krīzes tuvāko gadu laikā. H.Almunja informēja, ka ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas un tas palīdzēs arī Latvijai ātrāk izkļūt no grūtībām.

Runājot par politisko diskusiju Latvijā saistībā ar nākamā gada budžeta sastādīšanu, H.Almunja izteica bažas un uzsvēra, ka, viņaprāt, to politisko partiju rīcība, kuras ir parakstījušas vienošanos, taču izliekas, ka šāda vienošanās vairs nav saistoša, ir uzskatāma par bezatbildīgu. H.Almunja sagaida no Latvijas politiķiem atbildīgus lēmumus un rīcību saskaņā ar parakstīto vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžetu.

 “Strukturāli pamatotu un ilgtspējīgu pasākumu izlēmīga īstenošana ir izšķiroša, lai Latvija vidējā termiņā nodrošinātu budžeta deficīta samazinājumu un liktu stabilus pamatus izaugsmei. Tāpēc pirms 2010. gada budžeta sagatavošanas ir ļoti būtiski atjaunot nacionālo vienprātību. Ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai budžets tiktu koriģēts taisnīgi un bezdarbnieki un sabiedrības neaizsargātās grupas tiktu pasargātas. Eiropas Savienība, vairākas ES valstis un Starptautiskais valūtas fonds palīdz ar budžeta līdzsvarošanas aizdevumiem un citiem instrumentiem, taču arī Latvijai nepieciešams veicināt stabilizāciju, lai pēc tam ekonomiku nostādītu uz konkurētspējīgākiem un stiprākiem pamatiem,” uzsvēra komisārs.

Hoakins Almunja izteicās, ka tuvāko nedēļu laikā apmeklēs Latviju un ir gatavs tikties ar visiem politiķiem un Valsts prezidentu, lai vēlreiz skaidrotu programmas nozīmību un nākamā gada budžetu.

 

Zanda Šadre, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!