• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlikumu diskusijai par sabiedrisko mediju darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2009., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā

Vēl šajā numurā

18.09.2009., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlikumu diskusijai par sabiedrisko mediju darbību


 

Ņemot vērā viedokļu rezonansi, ko izraisījusi pēdējā laikā publiskajā telpā aktualizētā diskusija par abu sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) – turpmāko darbību ievērojami samazināta valsts finansējuma apstākļos, kā arī atbalstot Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) aicinājumu rast skaidras atbildes par LTV un LR apvienošanu, ierosinu nekavējoties sākt atklātu, profesionālu un daudzpusīgu diskusiju par jauna sabiedriskā medija nākotnes modeli, pārraudzības un vadības principiem.

Ir pašsaprotami, ka vispārējas valsts budžeta izdevumu daļas samazināšanas apstākļos sabiedrisko mediju finansējumu 2010.gada budžetā nebūs iespējams palielināt. Turklāt abu mediju vadītāji, kā arī NRTP vadība ar Finanšu ministrijas starpniecību ir iepriekš informēti, ka nākamā gada budžeta bāzes skaitļos ieplānots par 25% mazāks līdzekļu apjoms, nekā tas ir bijis šogad pēc pirmā izdevumu samazinājuma (ja netiek ņemts vērā papildu piešķirtais finansējums vienreizējam pasākumam LR un LTV parādu segšanai un darbības nodrošināšanai no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra dividendēm 4 542 552 latu apmērā).

Pilnībā piekrītu viedoklim, ka šāds finansējuma samazinājums apdraud sabiedrisko raidorganizāciju līdzšinējo darbības un saimniekošanas modeli pēc būtības. Tādēļ nepieciešama diskusija un no tās izrietoša profesionāli pamatota rīcība, lai izveidotu un vidējā termiņā kvalitatīvi nostiprinātu jaunu sabiedrisko mediju. Budžeta finansējuma samazinājums nedrīkst kļūt par iemeslu sabiedrisko mediju nozīmes mazināšanai un degradēšanai. Līdzīgi kā citās valsts finansētajās jomās, arī sabiedriskajos medijos šis laiks būtu izmantojams kvalitatīvām pārmaiņām, nevis eksistenciālai “pārziemošanas” taktikai.

Kā vienīgo risinājumu esošajā situācijā saredzu abu mediju darbības modeļa reformēšanu, balstoties uz nozares profesionāļu izstrādātu un sabiedrībā izdiskutētu sabiedriskā medija koncepciju un nākotnes vīziju, kuras pamatā būtu pāreja no vienprofila medija uz integrētu multimediālu organizāciju. Ir skaidrs, ka šādu reformu nav iespējams realizēt līdz 2009.gada beigām, tomēr pārmaiņu process būtu jāsāk jau nākamgad un jārealizē vidējā termiņā.

Vienlaikus budžeta izdevumu samazināšanas kontekstā valdības koalīcijas sadarbības padomē ir izteikts atbalsts nepieciešamībai sākt diskusiju par NRTP lomu, uzdevumiem un tās darbības pamatotību nākotnē. Šai sakarā rosinu parlamentāriešus izvērtēt iespēju nākotnē veidot jaunu, daudz efektīvāku sabiedrisko mediju pārvaldes modeli ar ievērojami plašāku sabiedrības iesaistīšanos to pārvaldē.

Uzskatu, ka visi iepriekš minētie jautājumi ir neatliekami un izskatāmi kopsakarībās, tādējādi nonākot pie kvalitatīvākā risinājuma – dinamiska un konkurētspējīga sabiedriska medija koncepcijas, kas integrējama Elektronisko mediju likuma normās.

Aicinu Nacionālo radio un televīzijas padomi, LTV un LR vadītājus, Saeimā pārstāvēto koalīcijas frakciju pārstāvjus, resoru pārstāvjus, kā arī manis izvirzītus mediju ekspertus – Arvilu Ašeradenu, Intu Brikši, Andu Rožukalni, Jāni Domburu, Ediju Bošu, Dmitriju Petrenko, Ģirtu Ozolu uz pirmo atklāto sanāksmi 23.septembrī no 15.00 līdz 16.30 Ministru kabineta Zaļajā zālē. Diskusijas rezultātā ierosinu vienoties par darba grupas izveidošanu, tās turpmāku rīcību, mērķiem un laika plāniem.

 

Valdis Dombrovskis, Ministru prezidents

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!