• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par Eiropas fondu ieguldījumu sociālajā aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2009., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197760

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu veselības aprūpes pakalpojumiem

Vēl šajā numurā

16.09.2009., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par Eiropas fondu ieguldījumu sociālajā aizsardzībā


 

Laikā, kad strauji pieaudzis bezdarbnieku un bez iztikas līdzekļiem palikušo cilvēku skaits, būtisks ir efektīvs Eiropas struktūrfondu ieguldījums tieši nodarbinātības un sociālās aizsardzības veicināšanā.

Labklājības ministrija (LM) plāno veiksmīgi īstenot labklājības nozarei noteiktos uzdevumus Eiropas fondu apguvē, ņemot vērā, ka jau šobrīd sociālajai jomai piešķirtais finansējums tiek apgūts atbilstoši plānotajam.

Lai gan iepriekšējo gadu pieredze fondu apguvē ir bijusi veiksmīga, jaunā perioda aktivitātes un pakalpojumi izstrādāti, ņemot vērā šābrīža sociālekonomisko situāciju. Līdz ar to gan jaunie krīzes nodarbinātības pakalpojumi, gan sociālās iekļaušanas pasākumi ir reāls ieguldījums cilvēkos, rūpējoties par viņu konkurētspēju un pagaidu nodarbinātību krīzes apstākļos.

Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus jaunajā plānošanas periodā lielākoties jeb aptuveni 84% finansējuma LM ieguldīs tieši bez darba un bez iztikas līdzekļiem palikušo cilvēku atbalstam, tādējādi stiprinot sociālās drošības tīklu. Līdz ar to bezdarba līmeņa samazināšanai nodarbinātības krīzes pasākumos kopumā plānots iesaistīt ap 130 000 cilvēku.

Jau ar septembri bezdarbniekiem un darbiniekiem tiek piedāvāti jauni pakalpojumi, tai skaitā prakses vietu nodrošināšana pašvaldībās ar 100 latu stipendiju, kā arī darbinieku, kuri atrodas dīkstāvē, apmācības un konkurētspējas celšana.

Tāpat, piesaistot Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus, Labklājības ministrija (LM) turpina darbu arī pie citu aktīvo nodarbinātības pakalpojumu ieviešanas, kas sniegs rezultātu ilgtermiņā, piemēram, bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, atbalstītās nodarbinātības pasākumi īpašo mērķa grupu bezdarbniekiem u.c.

Arī Eiropas Komisija savā ekonomiskās krīzes pārvarēšanas plānā ir ieteikusi dalībvalstīm īpaši pievērsties mazāk kvalificētu bezdarbnieku apmācībām un pārkvalifikācijai. Latvijā šādas iespējas bezdarbniekiem un darba meklētājiem tiek piedāvātas arī krīzes laikā, un šis laiks būtu jāizmanto kā iespēju laiks zināšanu un prasmju paaugstināšanai un nākotnes darba tirgus pieprasījuma un piedāvājuma neatbilstību mazināšanai.

Tuvāko gadu laikā ar Eiropas fondu palīdzību tiks veicināta arī cilvēku ar īpašām vajadzībām iekļaušana sabiedrībā un darba tirgū. LM paredzējusi atbalstu alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu ieviešanai uz sociālās rehabilitācijas un alternatīvās aprūpes attīstības stratēģiju pamata, iesaistot vairāk nekā 3 tūkstošus cilvēku un par 70% samazinot rindu pēc ilgstošiem sociālās aprūpes pakalpojumiem.

Tāpat nozīmīgs atbalsts paredzēts cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti, sniedzot sociālo rehabilitāciju aptuveni 1500 cilvēkiem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!