• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot zemnieku saimniecības un pārstrādes kooperatīvus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2009., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197671

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizsardzības rūpniecības perspektīvām Baltijas valstīs

Vēl šajā numurā

15.09.2009., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot zemnieku saimniecības un pārstrādes kooperatīvus

 

11.septembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apmeklēja piena lopkopības un graudkopības saimniecības, graudu apstrādes un piena pārstrādes kooperatīvus Vidzemē.

Valmieras novada Vaidavas pagastā Ministru prezidents viesojās nelielā piena lopkopības saimniecībā “Kalniņi”, kuras ganāmpulkā ir 30 liellopi, 14 slaucamas govis, zemnieku saimniecība apsaimnieko 60 ha zemes.

Valmierā Ministru prezidents apmeklēja Vidzemes agroekonomisko kooperatīvo sabiedrību (VAKS), kas desmit pastāvēšanas gados ir kļuvusi par lielāko un modernāko graudu pirmapstrādes, uzglabāšanas un realizācijas uzņēmumu reģionā. Kooperatīvā sabiedrība šobrīd apvieno vairāk nekā 200 biedru – graudkopjus no Vidzemes, kā arī daļu no Latgales. Ministru prezidents, viesojoties kooperatīvā, apskatīja trīs jaunos graudu torņus, kuri tiks nodoti ekspluatācijā 15.septembrī. Šis ir ES struktūrfondu projekts, lai palielinātu graudu glabāšanu par 9000 tonnām. Vidzemes kooperatīvās sabiedrības direktors Indulis Jansons norādīja, ka kooperācijas saimnieciskās darbības virziens ir gana efektīvs saimniekošanas modelis lauksaimniecībā, jo kooperatīvs darbojas kā starpnieks starp zemniekiem un lielajiem uzņēmumiem. Tas gan realizē zemnieku izaudzēto, gan meklē izdevīgākos piedāvājumus zemniekiem nepieciešamo preču sagādē. I.Jansons vienlaikus uzsvēra, ka jāredz skaidra vīzija par lauksaimniecības vietu Latvijas tautsaimniecībā un valsts līmenī tai ir jābūt ierindotai starp prioritārajām saimniecības nozarēm.

Beverīnas novada Trikātas pagastā Ministru prezidents V.Dombrovskis apmeklēja lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību (LPPKS) “Trikāta KS” AS “Trikātas siers” ražotni. Kā uzsvēra kooperatīva “Trikāta KS” direktors Kaspars Kļaviņš, tad šobrīd uzņēmums nodrošina pilnu piena ražošanas un pārstrādes ciklu – piens tiek iegūts kooperatīva biedru saimniecībās, tad tas tiek savākts un daļēji pārstrādāts kooperatīvam piederošajā ražotnē, bet gatavā produkcija tiek nogādāta pie patērētājiem. Šobrīd uzņēmuma attīstība tiek plānota, paplašinot ekskluzīvo sieru ražošanu, tiek apgūtas un izstrādātas jaunas siera ražošanas tehnoloģijas, lai būtu iespējams ražot augstvērtīgus produktus, kas spētu konkurēt arī ES tirgū.

Smiltenes novadā Ministru prezidents viesojās zemnieku saimniecībā “Rožkalni”, kas ir viena no labākajām Vidzemes graudkopības saimniecībām, kura ir attīstījusies, ļoti mērķtiecīgi ieguldot finanšu resursus tehnoloģijās un zināšanās. Sarunas laikā “Rožkalnu” īpašnieks graudaudzētājs Ivars Ādamsons norādīja, ka daļa no valsts starptautiskā aizdevuma būtu jānovirza lauksaimniecības nozares stabilizēšanai, lai nodrošinātu finansiālu atbalstu lauksaimniekiem. Ražotņu celtniecībai un modernizācijai tika ņemti kredīti, bet šobrīd, kad iepirkuma cenas ir strauji kritušās, nākas atmaksāt augstos un bieži mainīgos banku kredītprocentus, kas lauksaimniekiem rada lielus zaudējumus.

Ministru prezidents viesojās arī Valmieras novada Kocēnu pagasta ZS “Mazdzērvītes”, kura specializējusies piena lopkopībā. Tika aplūkota zemnieku saimniecība, pēc tās kopā ar saimniecības īpašniekiem, kā arī lielāko piena kooperatīvu “Piena Ceļš”, “Dzēse” un ražotāju apvienības “Piena partneri” pārstāvjiem notika diskusija par augkopību un piena lopkopību, piena nozares problēmām.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!