• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības fondu pieejamību uzņēmējdarbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2009., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197480

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par finansējumu pedagogu septembra darba samaksai

Vēl šajā numurā

11.09.2009., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības fondu pieejamību uzņēmējdarbībai


 

9.septembrī Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks ārvalstu finanšu līdzekļu koordinācijas jautājumos Andžs Ūbelis piedalījās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, kurā diskutēja par Eiropas Savienības (ES) fondu pieejamību uzņēmējdarbībai.

A.Ūbelis atgādināja par FM jau paveikto un ieplānoto, lai veicinātu ES uzņēmējdarbības atbalsta projektu īstenošanu situācijā, kad valsts budžeta resursi ir ierobežoti. FM valsts sekretāra vietnieks uzsvēra, ka FM kā ES fondu vadošā iestāde paveikusi maksimāli daudz, lai projektu īstenotājiem būtu iespēja slēgt līgumus un īstenot ES fondu uzņēmējdarbības atbalsta projektus.

Ministru kabinets (MK) jau jūlijā apstiprināja FM rosinātos grozījumus normatīvos aktos, kas pieļauj ES fondu projektu apstiprināšanu un līgumu slēgšanu bez valsts līdzfinansējuma, tādējādi nodrošinot uzņēmējam iespēju īstenot projektu par saviem līdzekļiem, ko pēc projekta īstenošanas atgūtu no Eiropas Komisijas. Līdz tam atbildīgās ministrijas vai sadarbības iestādes (aģentūras) līgumus ar ES fondu finansējuma saņēmējiem varēja slēgt tikai tad, ja tās rīcībā bija finanšu resursi līgumu saistību izpildei.

Šobrīd spēkā ir likums par budžetu un finanšu vadību, kas ierobežo saistību uzņemšanos (ES fondu projektu līgumu slēgšanu), ja tam nav plānoti resursi valsts budžetā. Tā kā 2010.gada budžets vēl nav apstiprināts MK un Saeimā, nav iespējams nodrošināt, ka valsts budžetā tiek ieplānota uzņēmējiem atmaksājamā ES finansējuma daļa. Tādēļ FM rosinājusi Ekonomikas ministriju nekavējoties informēt MK par apstiprinātajiem ES fondu projektiem, par kuriem plānots slēgt līgumus un attiecīgi vajadzīgs MK konceptuāls lēmums par valsts budžeta saistību uzņemšanos. Tā varēs uzsākt to īstenošanu, paredzot attiecīgu finansējumu un ieņēmumus no Eiropas Komisijas valsts budžetā.

Tāpat Finanšu ministrija, reaģējot uz situāciju, kad vairākās ministriju ES fondu aktivitātēs prognozējama daļēja valsts budžeta izdevumu plāna izpilde, tuvākajā laikā aicinās valdību atbalstīt finansējuma pārdali starp ministriju pārziņā esošām aktivitātēm, kā arī valsts budžeta līdzekļu pārdali starp dažādu ministriju pārziņā esošajām aktivitātēm. Tādējādi tiks veicināts maksimāli efektīvs 2009.gadā ministrijām piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojums, operatīvi novirzot valsts budžeta finansējumu tām ES fondu finansētajām aktivitātēm, kuru ietvaros iepriekš minēto mērķi varēs izpildīt.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!