• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas sēdē: 2009.gada 7.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2009., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 8.septembrī

Vēl šajā numurā

10.09.2009., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2009.gada 7.septembrī


 

RAPLM: Par grozījumiem pašvaldību darba tiesiskajā regulējumā

Lai pašvaldības spētu koncentrēties uz būtiskajām prioritātēm, sniedzot atbalstu iedzīvotājiem ierobežota finansējuma apstākļos, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izstrādājusi vairākus grozījumus tiesiskajā regulējumā.

Ministru kabineta komitejā 7.septembrī tika izskatīti RAPLM sagatavotie priekšlikumi, kuri nepieciešami likuma “Par pašvaldību darbību no 2009.gada līdz 2012.gadam” īstenošanai.

RAPLM piedāvā veikt grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, nosakot, ka katrai pašvaldībai, lai nodrošinātu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu un pakalpojumu administrēšanu, jāizveido pašvaldības iestāde vai pašvaldības iestādes struktūrvienība – sociālais dienests. Šobrīd likums paredz, ka katrā pašvaldībā jābūt vismaz vienam sociālā darba speciālistam uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem.

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka vietējām pašvaldībām jāizveido un jāuztur dzīvnieku patversmes, jāizķer, jāizmitina un jāaprūpē klaiņojoši un konfiscēti mājas dzīvnieki, kā arī jāizmitina un jāaprūpē bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuši savvaļas dzīvnieki, vai arī jāslēdz līgums ar fizisku vai juridisku personu par šādu dzīvnieku izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi, kā arī citus pienākumus dzīvnieku aprūpes jomā.

Ministrijas izstrādātie grozījumi paredz pašvaldībām nepiemērot Dzīvnieku aizsardzības likumu, ja pašvaldības likumā “Par pašvaldību darbību no 2009.–2012.gadam” noteikušas kārtību saistošajos noteikumos, kādā pašvaldība ar tās rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem izveido un uztur dzīvnieku patversmes, izķer un likvidē klaiņojošus dzīvniekus.

Tāpat, lai pašvaldības nodrošinātu funkciju, uzdevumu un pienākumu izpildi, grozījumi Bibliotēku likumā turpmāk neparedz noteikt pašvaldību bibliotēku darbam nepieciešamo darbinieku skaitu un darbinieku amatus, kuru ieņemšanai nepieciešama noteikta akadēmiskā vai profesionālā izglītība, vai tālākizglītības kursu beigšanas sertifikāts bibliotēku darba jomā, atkarībā no bibliotēkas struktūras, darba apjoma un uzdevumiem, ja ir izdoti attiecīgi pašvaldību saistošie noteikumi.

Saistošajos noteikumos jāparedz kārtība, kādā pašvaldība ar tās rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem nodrošina savas pašvaldības administratīvajā teritorijā bibliotekāro pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Grozījumi likumā par dzīvojamo telpu īri paredz izīrētājam tiesības pieprasīt no īrnieka izdevumu atlīdzību, kas tam radušies sakarā ar tiesas sprieduma izpildes atlikšanu un īrnieka uzturēšanos attiecīgajā dzīvojamā telpā, izņemot gadījumu, kad izīrētājs ir pašvaldība vai valsts. Ja īrnieks apzināti neveic likumā paredzētās darbības palīdzības saņemšanai pašvaldībā vai nepamatoti novilcina palīdzības sniegšanas procesu, tiesas spriedums nododams izpildei.

Savukārt grozījumi likumā par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamajām mājām paredz, ka sociālā dzīvokļa īres maksai, ko nosaka pašvaldība, jābūt zemākai par īres maksu, kas noteikta attiecīgās kategorijas pašvaldības dzīvokļiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija tāpat piedāvā svītrot no Latvijas Sodu izpildes kodeksa kārtību, kas paredz novada vai republikas pilsētas domei nodrošināt personas, kuras atbrīvotas no soda izciešanas vietām, ar dzīvojamo platību, ja tas nepieciešams.

Izstrādātie grozījumi likumos vēl jāizskata Ministru kabinetā un par tiem jālemj Saeimai.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VesM: Par Sporta medicīnas valsts aģentūras reorganizāciju

7.septembrī Ministru kabineta komitejas sēdē tālākai apstiprināšanai virzīts rīkojumu projekts, kas paredz Sporta medicīnas valsts aģentūru pārveidot par kapitālsabiedrību ar šā gada 1.oktobri.

Reorganizācijas rezultātā Sporta medicīnas centrs saņems finansējumu atbilstoši faktiski padarītajam darbam, turpinot sniegt līdzšinējos pakalpojumus: veselības aprūpi un medicīnisko uzraudzību sportistiem un bērniem ar paaugstinātu fizisko slodzi, dopinga kontroli un pasākumus saistībā ar antidopinga konvencijām, iedzīvotāju veselības aprūpes un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu u.c. Līdz šim samaksa par sniegtajiem pakalpojumiem tika veikta atbilstoši tāmes finansējumam, neatkarīgi no veiktā darba apjoma.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!