• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par vienas pieturas aģentūras principa ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2009., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 3.septembrī

Vēl šajā numurā

08.09.2009., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par vienas pieturas aģentūras principa ieviešanu

 

Lai nodrošinātu kvalitatīvus un izmaksu efektīvus pakalpojumus iedzīvotājiem reģionos un novados, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) speciālisti šobrīd strādā pie vienas pieturas aģentūras principa ieviešanas valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamībā.

Vienas pieturas aģentūras uzdevums būtu nodrošināt pārvaldes institūciju savstarpējo sadarbību saskaņā ar labas pārvaldības principu, kā rezultātā iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt nepieciešamo informāciju un pārvaldes pakalpojumus vienuviet, personīgi nevēršoties kompetentajā iestādē, kura izskata iesniegto pieteikumu, saskaņo to un pieņem lēmumu par pieprasīto pārvaldes pakalpojumu izpildi.

Vienas pieturas aģentūras principa iniciatīvas valstī tiek īstenotas atsevišķi: vienas iestādes ietvaros, savstarpēji sadarbojoties vairākām iestādēm konkrētas pakalpojumu saņēmēju grupas specifiskas vajadzības apkalpošanai, piemēram, Lauku atbalsta dienests, Valsts ieņēmumu dienests, vai arī dažas pašvaldības, kā Rīga, Ventspils, Liepāja, Jēkabpils un Jelgava, kuras pēc pašu iniciatīvas organizē iedzīvotāju pieņemšanu un apkalpošanu.

RAPLM akcentē, ka vienas pieturas aģentūras princips pašvaldību un valsts pakalpojumu pieejamībā būtu jāīsteno visās republikas pilsētu pašvaldībās un novadu pašvaldībās, katrā administratīvajā centrā un pagastā, kā arī pilsētas pārvaldē, nodrošinot pakalpojumu sniegšanu vienas pieturas aģentūrā.

Vienas pieturas aģentūrās pilsētās tiktu koordinēta valsts institūciju sniedzamo pakalpojumu saņemšana, kā arī tiktu nodrošināti valsts institūciju teritoriālo struktūrvienību sniedzamie pakalpojumi, kur nepieciešams klātienes apmeklējums.

Vienas pieturas aģentūras principa ieviešana samazinātu tādas valsts administratīvās izmaksas kā telpu noma, personāla izmaksas, sakaru pakalpojumu un informācijas tehnoloģiju izmaksas.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija akcentē, lai īstenotu vienas pieturas aģentūras principu valsts pārvaldē ir nepieciešama vienoti koordinēta rīcība valsts pārvaldes procesu, publiskās informācijas pārvaldības un tehnoloģisko resursu izmantošanas stratēģiskai vadīšanai.

Ministrijas piedāvātais vienas pieturas aģentūras ieviešanas modelis paredz attīstīt piekļuves kanālus valsts un pašvaldību pakalpojumiem, nodrošinot pakalpojumus arī elektroniskajā vidē, tādējādi paaugstinot to pieejamību un neiesaistot to saņemšanas iespējas konkrētai ģeogrāfiskai vietai un laikam.

Tāpat tiktu pilnveidoti valsts pārvaldes iekšējie organizatoriskie procesi un sniegts tehnoloģisks atbalsts, lai attīstītu integrētu pakalpojumu sniegšanas kultūru. Tādējādi tiktu nodrošināti pārvaldes pakalpojumi iedzīvotājiem arī tad, ja tā sniegšanā ir iesaistītas vairākas iestādes.

Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas kalpos kā atbalsta rīks pārvaldes iekšējā darba organizēšanā, tai skaitā lēmumu pieņemšanai nepieciešamās informācijas iegūšanai no citas iestādes, pārtraucot no iedzīvotājiem pieprasīt iestāžu rīcībā jau esošu informāciju.

Ar vienas pieturas aģentūras principa ieviešanu valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamībai reģionos un novados Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija Ministru kabinetu plāno iepazīstināt 8.septembrī.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!