• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierēdniecības politiskās neitralitātes nodrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2009., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierēdņu algu palielināšanas faktiem taupības laikā

Vēl šajā numurā

08.09.2009., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierēdniecības politiskās neitralitātes nodrošināšanu

 

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 2.septembrī, apspriežot Valsts prezidenta iesniegtos likumu ierosinājumus, vienojās sākt darbu pie grozījumiem vairākos likumos, lai nodrošinātu augstākās ierēdniecības politisko neitralitāti.

Priekšlikumi paredz aizliegt ierēdnim līdztekus ierēdņa amatam ieņemt amatu partijā, kā arī noteikt pienākumu ierēdnim doties bezalgas atvaļinājumā, ja viņš nolēmis kandidēt vēlēšanās.

Lai noteiktu stingrus ierobežojumus amatpersonām ieņemt amatus un aktīvi darboties politiskajās partijās, vispirms jāizvērtē pašreizējā likumdošanas bāze, diskusijā uzsvēra deputāti. “Ir ļoti rūpīgi jāizpēta esošie likumi un tas, kā darbojas tajos iestrādātie ierobežojošie mehānismi,” pauda deputāts Gunārs Laicāns.

Komisija par aizliegumu augstākajiem ierēdņiem ieņemt amatus partijās vienojās lemt, skatot priekšlikumus grozījumiem likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Likumā iecerēts paplašināt amatpersonu loku, kurām būs aizliegts līdztekus savam tiešajam darbam ieņemt amatu partijā. Patlaban iestāžu vadītāji savu amatu var savienot ar aktīvu politisko darbību.

Deputāti, apspriežot piedāvātos ierobežojumus valsts un pašvaldību amatpersonām kandidēt vēlēšanās un atrašanos amatos politiskajās partijās, vienojās plašāk par tiem diskutēt kopā ar Juridisko komisiju, kas šobrīd strādā pie grozījumiem Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumos.

Savukārt priekšlikumu par ierēdņa pienākumu doties bezalgas atvaļinājumā, ja viņš kandidē vēlēšanās, komisija vienojās izskatīt pēc tam, kad būs skaidras vēlēšanu likumu grozījumu redakcijas.

Atbalstu Valsts prezidenta ierosinājumiem komisijas sēdē izteica sabiedriskās politikas centra “Providus” vadītāja Vita Tērauda, uzsverot, ka to pieņemšana “radītu ugunsmūri starp ierēdniecības profesionalitāti un politisko darbību”.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!