• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paveikto un nepaveikto1998. gada lauksaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1999., Nr. 184/185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesas nolēmumu efektīvāku izpildi

Vēl šajā numurā

08.06.1999., Nr. 184/185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paveikto un nepaveikto1998. gada lauksaimniecībā

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts ir izdevis analītiski pētniecisku grāmatu "Latvijas lauksaimniecība, 1998: politika un attīstība"

Šis izdevums ir unikāls tādēļ vien, ka tik daudzpusīga lauksaimniecības procesu attīstības analīze veikta pirmoreiz. Pētījuma objekts ir Latvijas lauksaimniecība, tās attīstības tendences, salīdzinājums ar iepriekšējiem gadiem, saimniecību struktūras attīstība, kā arī lauksaimniecības un lauku attīstības politikas vērtējums. Grāmatas autori uzsver, ka lauksaimniecības attīstība ir tik plaša un kompleksa joma, ka nav viegli atklāt visus to raksturojošos rādītājus. Protams, svarīgs izziņas materiāls par šīm tēmām ir Zemkopības ministrijas sagatavotais "Lauksaimniecības gada ziņojums".

Lauksaimniecības zinātnieki konstatējuši, ka pērn turpinājās lauksaimniecības ražošanas apjoma samazināšanās. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, saražotās lauksaimniecības produkcijas vērtība samazinājusies par 10 miljoniem latu. Kopējos nozares ienākumus negatīvi ietekmēja aizvadītās vasaras nelabvēlīgie laika apstākļi, kas krietni vien samazināja graudaugu un kartupeļu kopražu.

1998. gadā samazinājušās arī sējumu platības, visvairāk kartupeļu, miežu un rudzu sējplatības. Graudkopības līmenis Latvijā ir kontrastains. Labākajās zemnieku saimniecībās, kuras nodarbojas ar graudaugu audzēšanu, ražība ir 50–60 centneri no hektāra. Tomēr kopējais ražības līmenis valstī ir zems.

Speciālisti prognozē, ka graudu ražošana turpmākajos gados saglabāsies viena miljona tonnu līmenī vai pat samazināsies. Ražošanas apjomu pieaugums būs iespējams tad, ja palielināsies lopkopības produktu ražošana un eksports.

Par vislabāk attīstīto augkopības nozari var uzskatīt cukurbiešu ražošanu. Aizvadītā gada cukurbiešu raža bija apmēram 70 tūkstoši tonnu cukura, t.i., 70 procenti no vietējā kopējā cukura patēriņa. Iespējams, ka tuvāko divu gadu laikā cukurbiešu vietējā ražošana un pārstrāde apmierinās vietējo pieprasījumu.

Zinātnieki uzskata, ka kartupeļu ražošana Latvijā galvenokārt saistāma ar pašpatēriņa nodrošināšanu. Pērn tika saražoti kartupeļi par 27 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš. Ražošanas samazinājumu noteica zemā ražība.

1998. gadā strauji palielinājās rapša ražošana. Ar rapsi tika apsēti 1200 hektāri. Ir prognoze, ka turpmākajos gados varētu pieaugt rapša produkcijas ražošana.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!