• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzdevumiem veselības nozares sakārtošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2009., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par diplomātisko pārstāvniecību nozīmi un finansējumu

Vēl šajā numurā

04.09.2009., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzdevumiem veselības nozares sakārtošanai


 

Vakar, 3.septembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar veselības ministri Baibu Rozentāli, lai kārtējā sarunā apspriestu veselības aprūpes finansēšanas jautājumus, kā arī reformu procesus nozarē.

Sarunas gaitā Ministru prezidents aktualizēja jautājumus par operatīvā medicīnas transporta līdzekļu iepirkumiem, nozares rīcību ar valsts galvotajiem aizdevumiem, ārstniecības pakalpojumu pašizmaksas aprēķināšanas kārtību, kā arī par nesenajiem notikumiem Bauskas slimnīcas reorganizēšanas sakarā.

Sarunā premjers izteica šaubas par nepieciešamību pašlaik īstenot operatīvā medicīnas transporta (OMT) iepirkumu, jo valdības vadītāja rīcībā esošie provizoriskie aprēķini liecina, ka pašreizējā autoparka uzturēšanas un papildus nepieciešamā aprīkojuma iegādes izmaksas ir vairākkārt mazākas nekā jaunu automašīnu iegāde. V.Dombrovskis lūdza ministri sniegt plašāku skaidrojumu par iepirkuma ekonomisko pamatojumu un fiskālo ietekmi, lai nodrošinātu maksimāli racionālu un mērķtiecīgu finanšu līdzekļu izmantošanu, veicot tik apjomīgu transporta iepirkumu. Saskaņā ar Veselības ministrijas iepriekš sniegto informāciju valstī tiek izmantoti 160 OMT līdzekļi, tostarp 48 automašīnas, kas centralizēti pārņemtas no lokālajiem dienestiem. Pārņemto auto labošanai un uzturēšanai vajadzētu ap 200 tūkstošiem latu (ar tendenci palielināties), savukārt, iepērkot 262 jaunas vienības, izmaksas lēšamas ap 17–20 miljoniem latu.

Lai detalizēti izvērtētu rīcību ar valsts galvotajiem aizdevumiem, premjers izteica priekšlikumu tuvākajā laikā veikt padziļinātu finanšu revīziju visās kapitālsabiedrībās, kurās izsniegti valsts galvotie aizdevumi, kā arī kapitālsabiedrībās, kurās ir izveidojusies īpaši negatīva finanšu situācija. Šāda revīzija uzrādītu amatpersonu faktisko rīcību ar finansēm, kā arī noskaidrotu veikto ieguldījumu atdevi un ietekmi uz pakalpojumu pašizmaksas samazināšanu. V.Dombrovskis jau uzdevis Valsts kasei sadarbībā ar Veselības un Finanšu ministriju noskaidrot, kādi maksājumi tiek veikti no depozītā noguldīto valsts galvoto līdzekļu procentiem, kādi ir finanšu līdzekļu uzkrājumi kontos un kāds ir to izmantošanas veids.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis aicināja veselības ministri nodrošināt, lai ārstniecības iestādes sagatavotu konkrētus rīcības plānus saimnieciskās darbības rezultātu uzlabošanai, paredzot taupības, līdzekļu un resursu optimizācijas pasākumus, kā arī darbības, lai samazinātu parādsaistības par medikamentiem un ārstniecības līdzekļiem. Darbības uzlabošanai un pakalpojumu pašizmaksas samazināšanai būtu jāizmanto Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Ņemot vērā situāciju, ka šobrīd Veselības ministrija centralizēti neveic veselības aprūpes pakalpojumu pašizmaksas aprēķināšanu un vadību, premjers uzskata, ka Veselības ministrijai jāizanalizē un jāsniedz aktuālā informācija par pakalpojumu pašizmaksas struktūru 2009.gadā. Tādēļ premjers aicināja B.Rozentāli sniegt informāciju par katru ārstniecības iestādi, analizējot pakalpojumu apmaksas kārtību un pakalpojumu cenu katrai tarifu grupai (gultas dienas, manipulācijas u.c.), lai vidējā termiņā atteiktos no pakalpojumu apmaksas pēc iestāžu principa un pārietu uz apmaksu pēc aprēķinātās pakalpojumu cenas ierobežotam skaitam diagnožu grupu. V.Dombrovskis uzskata, ka veselības ministrei ir jānodrošina, lai vieni un tie paši ārstniecības pakalpojumi netiktu vairākkārt apmaksāti dažādiem pakalpojuma sniedzējiem.

Pārrunājot Bauskas slimnīcas situāciju, premjers ar ministri bija vienisprātis, ka Bauskas slimnīca tiek saglabāta kā aprūpes centrs, nodrošinot neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu un divas gultas vietas pacientu uzņemšanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!