• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas daudzvalodīgo digitālo bibliotēku "Europeana". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2009., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par strukturālām pārmaiņām augstākajā izglītībā un zinātnē

Vēl šajā numurā

04.09.2009., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas daudzvalodīgo digitālo bibliotēku “Europeana”

 

“Europeana”, Eiropas daudzvalodīgā digitālā bibliotēka (www.europeana.eu), interneta lietotājiem piedāvā 4,6 miljonus digitalizētu grāmatu, karšu, fotogrāfiju, filmu klipu un laikrakstu. Kopš “Europeana” darbības sākuma 2008.gada novembrī tās krājumi ir palielinājušies vairāk nekā divkārt. 28.augustā politikas dokumentā Eiropas Komisija paziņoja, ka līdz 2010.gadam digitalizēto darbu skaitam jāsasniedz 10 miljoni. Komisija arī sāka sabiedrisko diskusiju par grāmatu digitalizācijas nākotni Eiropā – publiskā un privātā sektora iespējām apvienot spēkus un nepieciešamību reformēt Eiropas nesaskaņoto autortiesību regulējumu.

 “Grāmatu digitalizācija ir Herkulesa cienīgs uzdevums, bet arī nenovērtējami svarīgs, jo miljoniem iedzīvotāju Eiropā un ārpus tās ļauj iepazīties ar kultūras mantojumu. Tāpēc es atzinīgi vērtēju dalībvalstu un to kultūras nozares iestāžu pirmos soļus Eiropas digitālās bibliotēkas plauktu piepildīšanā,” teica ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “Mazāk iepriecinošs ir fakts, ka tikai 5% no visām digitalizētajām grāmatām ES ir ievietotas “Europeana”. Jāpiebilst, ka gandrīz puse “Europeana” digitalizēto darbu nāk no vienas dalībvalsts, atstājot pārējās tālu sev aiz muguras. Manuprāt, tas liecina par vienu – dalībvalstīm jābeidz apskaust citu kontinentu panākumi un jāizpilda pašām savi mājasdarbi. Acīmredzams, ka “Europeana” vien neiezīmēs Eiropu pasaules digitālajā kartē. Mums intensīvāk jāstrādā kopā, lai pielāgotu Eiropas autortiesību regulējumu jaunajai digitālajai ērai.”

Apmeklējot “Europeana”, lietotāji var piekļūt 4,6 miljoniem digitalizētu objektu. Pirms deviņiem mēnešiem tur atradās vien 2 miljoni.

“Europeana” straujā attīstība ir aktualizējusi problēmas, ar ko jāsastopas digitalizācijas procesā. Šobrīd “Europeana” atrodas pārsvarā digitalizētas sabiedriskā īpašuma grāmatas, ko vairs neaizsargā autortiesības (jo pagājuši vairāk nekā 70 gadi kopš autora nāves).

Juridisku iemeslu dēļ “Europeana” neatradīsiet darbus, ko vairs neizdod, (apmēram 90% grāmatu Eiropas valstu bibliotēkās) vai nezināmu autoru darbus (apmēram 10–20% no krājumiem, ko aizsargā autortiesības), uz kuriem attiecas autortiesības, taču kuru autors nav nosakāms.

“Europeana” veidošanās liecina, ka ar autortiesībām aizsargātu materiālu licencēšanas regulējums Eiropā joprojām nav saskaņots. Šā gada sākumā Francijas krājuma veidotājam nācās izņemt “Europeana” ievietotās fotogrāfijas, jo tiesības izplatīt materiālu attiecās tikai uz Francijas teritoriju.

Lai risinātu minētās problēmas, Komisija 28.augustā sāka sabiedrisko apspriešanos par “Europeana” un grāmatu digitalizācijas nākotni. Viedokļus var iesniegt līdz 2009.gada 15.novembrim.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!