• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas nolēmumu efektīvāku izpildi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1999., Nr. 184/185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Centra rajona valsts amatpersonu deklarācijas

Vēl šajā numurā

08.06.1999., Nr. 184/185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesas nolēmumu efektīvāku izpildi

Papildus 1.lpp.

informācijai

Vakar, 7. jūnijā, Majoros sākās Eiropas Padomes un Latvijas Tieslietu ministrijas kopīgs seminārs Tieslietu ministre Ingrīda Labucka:

Esmu ļoti priecīga atklāt šo semināru, kuru organizējusi Eiropas Padome sadarbībā ar Latvijas Tieslietu ministriju.

Gribu pateikties Eiropas Padomes pārstāvjiem, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas delegātiem, kas ir ieradušies šeit, lai auglīgā darbā strādātu divas dienas. Savstarpējā sadarbība starp Baltijas valstu speciālistiem notiek jau vairākus gadus, un šī sadarbība līdz šim bijusi ļoti noderīga mūsu valstij. Civilprocesa likumā, kas stājās spēkā pirms trīs mēnešiem, ir iekļautas normas, ar kurām Latvijas eksperti iepazinās līdzīgā daudzpusējā seminārā pagājušajā gadā Viļņā. Pašreizējos apstākļos, kad viens no Latvijas galvenajiem uzdevumiem ir sagatavošanās, lai iekļautos Eiropas Savienības sastāvā, īpaši apsveicams ir Eiropas Padomes atbalsts šāda daudzpusēja semināra rīkošanai.

Tiesas nolēmumu izpildei civillietās un komerclietās visās Eiropas valstīs tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Tiesas nolēmumu pilnvērtīga un savlaicīga īstenošana ir nozīmīgs tiesas sistēmas efektivitāti raksturojošs faktors. Tiesas nolēmumu izpilde ir kā punkts teikuma galā, teikuma, kurš saucas "taisnīgs tiesas nolēmums".

Savu pašreizējo ceļu uz Eiropas Savienību mēs esam uzsākuši jau sen. Ir noslēgts memorands starp Francijas Nacionālo tiesu izpildītāju palātu un Latvijas Tieslietu ministriju. Francijas kolēģi ir bieži viesi Rīgā, un, kā man zināms, līdzīgu sadarbību ir uzsākuši arī mūsu lietuviešu kolēģi. Tuvākajā laikā ceram veikt būtiskus pasākumus, lai pārveidotu Latvijas tiesu izpildītāju institūtu.

Patīkami atzīmēt, ka arī Lietuvā un Igaunijā notiek tiesu izpildītāju institūta pārveidošana. Trīs Baltijas valstis ar Eiropas Padomes atbalstu veic pārkārtojumus savā tiesu un nolēmumu izpildes sistēmā. Šādu pārkārtojumu nepieciešamību nosaka Baltijas valstu ekonomiskā situācija. Ja mēs vēlamies, lai mūsu valstīs ieplūstu investīcijas, kas nodrošinātu ekonomisko progresu Baltijas valstīs, tad valstu pienākums ir nodrošināt uzņēmējiem brīvu ekonomisko telpu darbam un atbilstošu tiesu sistēmu, kurā būtiska vieta ir arī tiesu nolēmumu izpildei.

Apskatot situāciju kopumā, varam konstatēt, ka pašlaik neapmierinoši tiek pildīti tiesas nolēmumi. Tiesu izpildītāju pašreizējais izglītības līmenis, kā arī profesionalitāte mani kā tieslietu ministri neapmierina. Taču, ņemot vērā citu valstu pieredzi, jau tuvākajā laikā mēs esošo situāciju mainīsim. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem, lai nodrošinātu tiesu izpildītāju institūta darbības uzlabošanu, ir — pieņemt jaunu, Eiropas Savienības izvirzītajām normatīvajām prasībām atbilstošu likumu, kas regulētu jaunā tiesu izpildītāju institūta darbību.

Ņemot vērā ekonomiskos apstākļus, brīvo darbaspēka tirgu, muitas ūnijas un Baltijas valstu ciešo ekonomisko sadarbību, arvien lielāku nozīmi iegūst citas valsts tiesas nolēmumu izpilde. Ir nepieciešamas korekcijas un izmaiņas triju Baltijas valstu trīspusējā līgumā "Par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes, (darba) un krimināllietās". Ja jūs semināra gaitā apkoposit būtiskāko Latvijai, Lietuvai un Igaunijai tiesas nolēmumu izpildes jomā, es apsolos šo kopsavilkumu prezentēt nākamajā triju Baltijas valstu tieslietu ministru tikšanās reizē.

Šādi daudzpusējie semināri, kāds pašreiz notiek šeit, Jūrmalā, veicina brīvu viedokļu apmaiņu, nostiprina savstarpējās koleģiālās attiecības un sekmēs Baltijas valstu sadarbību tiesas nolēmumu izpildē.

Nobeigumā novēlu jums visiem veiksmīgu semināra norisi un ceru, ka šis seminārs veicinās Eiropas Savienības tiesību normu inkorporācijas procesu. Ļoti ceru, ka Baltijas valstu un Eiropas Padomes sadarbība arī turpmāk būs tikpat auglīga un savstarpēji izdevīga kā līdz šim.

 

Runas tēzes seminārā "Tiesas nolēmumu izpilde civillietās un komerclietās" Jūrmalā, Majoros, 1999.gada 7.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!