• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicinot uz diskusiju par budžeta projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2009., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196977

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzraugot valsts pārvaldes optimizāciju

Vēl šajā numurā

03.09.2009., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicinot uz diskusiju par budžeta projektu


Lai virzītu 2010.gada budžeta izstrādes procesu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 2.septembrī nosūtīja vēstuli sadarbības partneriem un Reformu vadības grupas (RVG) dalībniekiem (LDDK, LBAS, LPS, LTRK), kurā aicina šo piektdien piedalīties kārtējā RGV sanāksmē, kurā plānots turpināt izvērtēt 2010.gada budžeta bāzes projektu funkcionālā griezumā un vienoties par nākamajiem veicamajiem soļiem.

Nosūtītā vēstule ir arī atbilde uz sadarbības partneru 3.augusta RVG sēdē iesniegto vēstuli Ministru prezidentam, kurā izteikts aicinājums vienoties par konkrētiem sadarbības principiem 2010.gada valsts budžeta projekta izstrādē.

 

 “Vēlos apliecināt, ka vēstulē definētie mērķi, resursi, process, metodes un rezultāti ir atbilstoši arī valdības redzējumam par to, kā jāveido nākamā gada budžets. Tas savukārt apliecina, ka nav konceptuālu pretrunu veiksmīgai RVG darbībai, lai galarezultātā nonāktu pie nepieciešamajiem 2010.gada budžeta izdevumu samazinājumiem 500 miljonu latu apmērā, kā arī definētu strukturālo reformu sarakstu nozaru un sektoru ietvaros,” atzīst Ministru prezidents.

Vienlaikus vēstulē sadarbības partneriem valdības vadītājs sniedz plaši argumentētu atbildi uz priekšlikumu 2010.gada valsts budžeta projektu sagatavot, pamatojoties uz 2004.gada valsts budžeta bāzes izdevumiem.

V.Dombrovskis atzīst: “Kaut arī 2004.gada valsts budžeta projekta bāzes izdevumu aprēķināšanas pamatforma vizuāli nav kardināli atšķirīga no aprēķina formāta 2010.gada valsts budžeta projekta bāzes izdevumu noteikšanai, nav iespējams piemērot veco aprēķina modeli, jo no 2004.gada līdz 2009.gadam ir notikušas izmaiņas veicamajās funkcijās un politikās.”

Kā būtiskākais iemesls šādam apgalvojumam tiek minēti dažādi normatīvie akti, kas noteikuši izmaiņas pensijās, pabalstos, atlīdzībā. Tā, piemēram, plānojot bāzes izdevumus 2004.gadam, pedagogu darba alga par likmi bija 90 latu mēnesī. Tāpat saskaņā ar Likumu par tiesu varu ar 2003.gadu tika sākta pakāpeniska tiesnešu un prokuroru atalgojuma palielināšana, piesaistot to strādājošo vidējai mēneša bruto darba samaksai ar noteiktu koeficientu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis arī norāda, ka, sākot darbu pie 2004.gada valsts budžeta bāzes izdevumu sagatavošanas, vēl tika plānoti vairāki speciālie budžeti, kas budžeta projektā tika iekļauti pamatbudžetos.

2004.gadā daudz mazākā apjomā tika plānoti izdevumi ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai. Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammā 41.08. plānotais pārdalāmais finansējums bija tikai 30,8 miljoni latu.

Būtiski mazāks finansējums tika plānots iemaksām EK budžetā – 49,9 miljoni latu (2010.gadā – 140 miljoni latu), valsts parāda vadībai – 54 miljoni latu (2010.gadā – 316,0 miljoni latu).

Visbeidzot Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vēstulē uzsver, ka, iestājoties Eiropas Savienībā, būtiski palielinājās nepieciešamo līdzekļu apjoms saistībā ar dažādo regulu prasību nodrošināšanu (tika izveidotas jaunas institūcijas un struktūrvienības).

Arī iestāšanās NATO uzlika jaunus pienākumus un izdevumus noteikto prasību nodrošināšanai, kā arī pāreja uz profesionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Turklāt no 2004.gada līdz 2009.gadam mainījušies elektrības, gāzes, degvielas, apkures tarifi, nomas maksas, transporta pakalpojumu cenas utt., kas arī būtu jāņem vērā pie salīdzinājuma.

Noslēdzot vēstuli sadarbības partneriem, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šo piektdien plānotās sēdes laikā piedāvā izskatīt jau paveikto – kopīgās un atšķirīgās pozīcijas, kas atklājas pēc visu valsts īstenoto funkciju novērtēšanas, kuru veikuši gan sadarbības partneri, gan Finanšu ministrija, kā arī uzklausīt informāciju no Finanšu ministrijas par situāciju pēc sarunām ar ministrijām par tām piedāvāto bāzes izdevumu apjomu 2010.gadam.

“Uzskatu, ka mums ir nepieciešams vienoties arī par 2010.gada budžeta un vidēja termiņa prioritātēm, kas kalpotu kā siets turpmākai funkciju izvērtēšanai, tostarp lemjot par funkciju īstenošanas intensitāti. Esmu vairākas reizes uzsvēris, ka manas prioritātes ir sociālā spilvena nodrošināšana maznodrošinātajiem un bez darba palikušajiem, kā arī aktīvs darbs pie ekonomikas sildīšanas nolūkā radīt jaunas darba vietas un veicināt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju salīdzinājumā ar citām reģiona valstīm,” piebilst V.Dombrovskis un ierosina, balstoties uz piektdien plānotajām diskusijām, nonākt pie turpmāk veicamo darbu saraksta, kuri ir izšķiroši svarīgi, lai laikus sagatavotu un iesniegtu izskatīšanai Saeimā valsts budžetu 2010.gadam.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!