• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par māju apsaimniekošanas nepilnībām Liepājā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2009., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196891

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

02.09.2009., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par māju apsaimniekošanas nepilnībām Liepājā

 

Pretēji likumā noteiktajam, ka tikai pilsētas dome ir tiesīga noteikt maksu par pašvaldības dzīvojamā fonda īri, Liepājas pašvaldība īres maksas noteikšanu pašvaldības dzīvojamās mājās ir deleģējusi Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram, kura kompetencē šāda funkcija neietilpst, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Turklāt dzīvojamo māju apsaimniekotāji SIA “Jaunliepāja”, SIA “Karosta” un SIA “Vecliepāja”, aprēķinot dzīvojamās mājas apsaimniekošanas maksu atbilstoši regulatora noteiktajai īres maksai – 0,30 Ls/m2 mēnesī, ir pārkāpuši normatīvo aktu prasības, kas paredz, ka maksu par dzīvojamās mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu aprēķina saskaņā ar pārvaldnieka sastādīto izdevumu tāmi kalendārajam gadam.

Lai arī pašvaldības mantu ir aizliegts nodot citām personām bezatlīdzības lietošanā, revīzijā konstatēts, ka noteiktais dzīvojamo telpu īres maksas tarifs ir vienāds ar dzīvojamo telpu apsaimniekošanas izdevumu daļu un neparedz peļņu, tas ir, atlīdzību par pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu lietošanu.

SIA “Karosta”, iekļaujot dzīvojamo māju apsaimniekošanas izdevumos gan aprēķināto pamatlīdzekļu nolietojumu, gan kredītu maksājumus par dzīvojamās mājās uzstādīto individuālo siltummezglu iegādi, bez vienošanās ar dzīvokļu īpašniekiem ir nepamatoti pieprasījusi kredīta atmaksu 23 583 latu apmērā par siltummezgliem, kas paliek uzņēmuma īpašumā.

Tā kā Liepājas pašvaldība apsaimniekošanas līgumos nav iekļāvusi pārvaldes uzdevuma izpildes kvalitātes novērtējuma kritērijus, iespējams, ka apsaimniekošanas uzdevums netiek pienācīgi pildīts.

Lai nodrošinātu pašvaldības pārvaldīšanā esošo dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas kontroli, pašvaldībai ir jāveic papildinājumi līgumos, kas noslēgti ar SIA “Karosta”, SIA “Jaunliepāja” un SIA “Vecliepāja”, un jāizstrādā līguma nosacījumu izpildes kontroles kārtība saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Liepājas pašvaldības izveidotās dzīvojamo māju apsaimniekošanas sabiedrības 2008.gadā ir būtiski palielinājušas faktiskos administratīvos pārvaldes izdevumus – kopsummā par 123 089 latiem (SIA “Jaunliepāja” – 117 564 lati, SIA “Vecliepāja” –4817 lati un SIA “Karosta” – 708 lati).

Pretēji normatīvo aktu prasībām Liepājas pašvaldība nav nodrošinājusi dzīvojamo māju pārvaldīšanas tiesību nodošanu divu mēnešu laikā pēc pieteikuma par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu saņemšanas. 26 gadījumos dzīvojamo māju pārvaldīšanas tiesības ir nodotas trīs mēnešu laikā pēc pieteikuma saņemšanas, bet 34 gadījumos – ar vairāku mēnešu kavēšanos.

Pašvaldības pienākums ir pārvaldīt un apsaimniekot dzīvojamo māju līdz tās pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai. Liepājas pilsētas pašvaldībā ir izveidotas trīs sabiedrības ar ierobežotu atbildību – SIA “Karosta”, SIA “Vecliepāja” un SIA “Jaunliepāja” ar 100% Liepājas pilsētas pašvaldības kapitālu.

Likumības revīzija “Privatizēto dzīvojamo māju apsaimniekošanas organizēšanas atbilstība normatīvo aktu prasībām Liepājas pilsētas pašvaldībā” veikta par laiku no 2008.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!