• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Apsveikums skolēniem un skolotājiem Zinību dienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2009., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196831

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par satiksmes organizāciju Vecrīgā

Vēl šajā numurā

01.09.2009., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Apsveikums skolēniem un skolotājiem Zinību dienā

 

“Katra īsta tautskola ir Gaismas pils, un katrs īsts skolotājs – pilskungs gaismas valstī” /Atis Kronvalds/

 

 Kā katra jauna diena atdara kādas neatvērtas durvis, kā katras jauniegūtas prasmes un zināšanas paplašina redzesloku un padara spožāku mūsu garīgo gaismu, tā Zinību diena svinīgi ievada inovatīvi rosīgu skolas gadu gan bērniem un jauniešiem, gan pieaugušajiem, formālajā un neformālajā izglītībā. Viss liecina, ka tieši tāds apzīmējums der jaunajam 2009./2010.mācību gadam, kas ir atnācis vienlaikus ar stabilām vērtībām un lielām pārmaiņām.

Tradicionāli 1.septembris Latvijā ir svētki – Zinību diena. Tādēļ novēlu – uzsāksim un kopīgi turpināsim jauno darba cēlienu ar gaišu noskaņojumu, ar mieru un harmoniju! Īpašus sveicienus sūtu tiem gandrīz 20 tūkstošiem pirmklasnieku, kuri šajā mācību gadā uzsāks skolas gaitas! Pirmklasniekiem un ikvienam, kas māca vai mācās, vēlu – krājiet garīgās vērtības, vairojiet savu garīgo gaismu, jo šīs lietas vienmēr būs jūsu un nevienam nebūs pa spēkam jums tās atņemt.

Tieši šis laiks rosina mūs būt īsteniem saimniekiem savā Gaismas pilī – savā darbavietā, meklēt inovatīvus risinājumus, atbildīgi strādāt, neļaujoties kaitīgajai apātijai. Paldies daudzajiem pašvaldību, izglītības pārvalžu un izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem, vecākiem, kas atbildīgi un mērķtiecīgi gatavojušies jaunajam mācību un darba cēlienam!

Pirms šā 1.septembra esam šķērsojuši vēsturiskas krustceles, ko nebijām uzdrošinājušies darīt visus atgūtās neatkarības gadus, – esam pārgājuši uz jaunu finansēšanas principu vispārējā izglītībā “nauda seko skolēnam”, vienlaikus arī mainot Eiropā un Baltijā zemāko pedagoga likmes un skolēnu proporciju. Šo pārmaiņu objektīvs pamatojums ir pēdējos desmit gados par 120 000 samazinājies skolēnu skaits, skolu un pedagogu daudzumam mainoties minimāli. Tāpēc ar šo mācību gadu Latvijas karti klās atšķirīgs izglītības iestāžu tīkls, kādu to bijām raduši skatīt gadu garumā. Kā ikvienu jaunu ceļu mērojot, ir nepieciešama lielāka piepūle. Bet ir pārliecība, ka šīs pārmaiņas un jaunais ceļš ved izglītības kvalitātes virzienā.

Jāuzsver, ka šķēršļus jaunajā ceļā sagādājušas krīzes uzspiestās pārmaiņas – 2009.gadā par vairāk nekā 180 miljoniem latu samazinātais valsts budžeta finansējums izglītībai; salīdzinājumā ar sākotnēji plānoto, samazinājusies skolēnam “sekojošās” naudas summa. Mūsu uzdevums ir šo šķēršļu joslu pēc iespējas ātrāk pārvarēt, arī ekonomiski un radoši saimniekojot.

Atgādinot izcilā latviešu skolotāja Ata Kronvalda vārdus, aicinu ikvienu izglītībā iesaistīto – skolotājus, pasniedzējus, izglītības iestāžu vadītājus, vecākus, pašvaldību darbiniekus – būt gaismas nesējiem un pilskungiem: nākt klajā ar jaunām idejām, inovatīvi un radoši darboties, pasīvi neļauties tam, kas nedod vēlamo rezultātu un gandarījumu. Attiecinu to gan uz mācību procesu, gan uz sadzīvisku jautājumu risināšanu izglītības iestādēs.

No sirds novēlu jauku Zinību dienu, jo jaunā mācību gada sākums vienmēr ir svētki, un esmu pārliecināta, ka jaunas zināšanas un prasmes – to došana un gūšana – ir vēl jo lielāki svētki, kas sniedz ne vien gandarījumu, bet arī stabilu pamatu dzīvei. Lai mums kopā izdodas inovatīvi rosīgs jaunais zinību gads!

 

Patiesā cieņā –

profesore Tatjana Koķe, izglītības un zinātnes ministre,   Latvijas Zinātņu akadēmijas  korespondētājlocekle,

2009.gada Zinību dienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!