• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par palīgu administratīvās teritorijas izpētei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.1999., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19674

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

03.06.1999., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par palīgu administratīvās teritorijas izpētei

Ir iznākuši reformas metodiskie ieteikumi pašvaldībām

Šī dokumenta, kā tagad mēdz teikt, atvēršanas svētki VARAM Pašvaldību lietu pārvaldē bija visai lietišķi: pirms Administratīvi teritoriālās reformas padomes kārtējās sēdes PLP direktora vietnieks Arvīds Pīlēģis īsi sacīja:

— Un te jums būs viela pārdomām. Četrdesmit astoņās lielformāta lappusēs iestrādāts teksts, kas radies, balstoties uz pieredzi, kas iegūta 1997. un 1998.gadā, rosinot pašvaldību apvienošanās un sadarbības iespēju izpētes projektu izstrādi.

Šīs grāmatas pamatā ir Ogres, Ludzas, Saldus un Talsu rajonā uzkrātā pieredze, kas tagad apkopota kā metodisks materiāls. Jā gan — titullapā rakstīts: "Metodiski norādījumi rajona administratīvās teritorijas izpētei." Bet ļoti negribētos, lai vārds "norādījumi" pašvaldībās (mēs esam iecerējuši šo tekstu nosūtīt risināšanai pa visu Latviju) tiktu uztverts nepārprotami, citiem vārdiem — kā priekšraksts: tagad vajag rīkoties tieši tā un ne citādi.

Ne velti teksta pirmajā rindkopā var lasīt: "Atbilstoši likumam par Administratīvi teritoriālo reformu un pamatojoties uz līdzšinējo pieredzi, Pašvaldību lietu pārvalde piedāvā šos metodiskos norādījumus turpmākajai rajonu izpētes praksei."

Šis ir visai zīmīgs uzsvars, jau šogad, galvenokārt šovasar, PLP un Administratīvi teritoriālās reformas sekretariātā rūpju lokā būs ne vairs četri, bet vismaz desmit rajoni. Tiklab ar PHARE, gan ar valsts un vietējo finansējumu izpēte skars Daugavpils, Gulbenes, Jēkabpils, Kuldīgas, Limbažu, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Valmieras, Tukuma un Ventspils rajonus.

Tālab šai grāmatai tieši tagad varētu būt sava loma un nozīme, jo šogad uzkrātā pieredze neapšaubāmi nākamajam gadam liks izraudzīties citus akcentus, par kuriem mums līdz šim vēl nav priekšstata.

Par jaunizdevumu peripētijām stāsta PLP Administratīvi teritoriālās reformas sekretariāta vadītājs Valērijs Seilis:

— Šāda grāmata nevarēja tapt ne pērn, ne aizpērn, jo mēs visi esam reformu ceļa sākumā (piebildīsim, ka vēl pirms gada Valērijs Seilis bija Valmieras rajona Rūjienas pilsētas domes priekšsēdis un tikai PHARE rīkotā konkursa sakarā kļuvis par ATRS vadītāju. — M.Ģ. ).

Kā vienmēr, pati svarīgākā ir būtība, un tās pamatuzdevums arī šajā izdevumā formulēts samērā lakoniski: "Rajonu administratīvās teritorijas izpētes mērķis ir sagatavot attiecīgo rajonu teritoriju administratīvi teritoriālajai reformai, noteikt pagastu un pilsētu apvienošanās (sadarbības) teritorijas un formulēt tām apvienošanās (sadarbības) projektu darba uzdevumus."

Bet uz mana rakstāmgalda jau tagad ir šķietami birokrātisks pieteikums:

Iesniegumi

par pašvaldību apvienošanās

(sadarbības) projektu veikšanu

Ludzas rajons

1. Blontu, Ciblas, Cirmas, Isnaudas, Līdumnieku, Ņukšu, Pildas, Pureņu, Pušmucovas, Zvirgzdenes pagasti un Ludzas pilsēta

Talsu rajons

1. Ģibuļu, Lībagu, Strazdes, Virbu pagasti un Stendes pilsēta

Ogres rajons

1. Madlienas, Meņģeles, Taurupes un Mazozolu pagasti

Saldus rajons

1. Blīdenes, Remtes, Zvārdes pagasti un Brocēnu pilsēta

2. Novadnieku, Kursīšu, Zirņu pagasti

3. Saldus, Gaiķi, Lutriņi, Šķēde, Jaunlutriņu pagasts

Kamēr mēs runājam, sekretariātā, iespējams, jau ir citi pieteikumi. Jo ledus ir sakustējies, tamlīdz arī cilvēku noskaņojums. Nesen notikušajā Ministru prezidenta ierosinātajā konferencē "Valsts reģionalizācija kā administratīvi teritoriālās reformas mērķis" tika izplatīti Baltijas Datu nama aptaujas galvenie rezultāti.

Kā, pēc jūsu domām, šīs refomas īstenošana ietekmēs jūsu pagasta/pilsētas dzīvi?

Kāda, jūsuprāt, šobrīd ir pašvaldību loma valsts pārvaldes sistēmā?

Kā jūs vērtējat jūsu vietējās pašvaldības darbību?

Cik labi vai slikti jūs esat informēts par jūsu vietējās pašvaldības darbību?

Man pat šķiet, ka te īpaši komentāri vairs nav vajadzīgi. Kādi esam, tādi esam. Tagad tikai jāiet uz priekšu.

PLP piedāvātajā manuskriptā, kas nodots arī "LV" redakcijas rīcībā, ir vairākas sadaļas pašreizējās situācijas pārskata izvērtējums, demogrāfiskās situācijas raksturojums, iedzīvotāju pārvietošanās iespējas un vajadzības, to saistība ar teritorijas infrastruktūru, uzņēmējdarbības parametri, pašvaldību raksturojums vismaz četros būtiskos aspektos (budžets, funkcijas, darbinieku izvērtējums, attīstības plānošana).

Jo virzība ir skaidra. Risinājums — mūsu ziņā.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!