• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par Latvijas stratēģisko attīstības plānu 2009.–2013.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.08.2009., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.08.2009., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par Latvijas stratēģisko attīstības plānu 2009.–2013.gadam

 

Šābrīža situācijā ir būtiski koncentrēties uz svarīgākajiem veicamajiem uzdevumiem Latvijas attīstības veicināšanai un sākt aktīvu darbu to īstenošanai, tā 27.augustā Nacionālās attīstības padomes (NAP) sēdē akcentēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Ministrs NAP dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas stratēģiskā attīstības plāna 2009.–2013.gadam projektu, kurā sadarbībā ar nozaru ministrijām piedāvāti rīcības virzieni sociālās spriedzes mazināšanai, tautsaimniecības konkurētspējas un izaugsmes atjaunošanai, kā arī publiskās pārvaldes efektivitātei un nodrošinātajam pakalpojumu klāstam.

Piemēram, sociālās spriedzes mazināšanai nozaru ministrijas aicina veikt pasākumus situācijas darba tirgū uzlabošanai, sekmēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, paaugstināt izglītības kvalitāti un efektivitāti, nodrošināt sociālo atbalstu iedzīvotājiem un drošību, kā arī veicināt kultūras pieejamību.

Tautsaimniecības konkurētspējas un izaugsmes atjaunošanai kā būtiskākie rīcības virzieni noteikti makroekonomiskās stabilitātes un uzņēmējdarbības vides konkurētspējas palielināšana, izglītības un pētniecības ieguldījuma ekonomikas izaugsmē sekmēšana, preču un pakalpojumu eksporta veicināšana, reģionālo sociālekonomisko atšķirību mazināšana.

Vienlaikus nozīmīgs rīcības virziens ir publiskās pārvaldes efektivitātes uzlabošana, nodrošinot pārvaldes darbu sabiedrības interesēs.

NAP dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas stratēģiskais attīstības plāns nepieciešams, lai noteiktu vidējā termiņā sasniedzamos rezultātus un prioritāri īstenojamos pasākumus. Plānā paredzēto rezultātu sasniegšanai nozaru ministrijām jāvienojas par veicamajiem uzdevumiem.

Diskusijas par Latvijas stratēģiskā attīstības plāna 2009.–2013.gadam projektu tiks turpinātas. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) paredzējusi organizēt diskusijas ar nozaru ministrijām un sociālajiem partneriem, lai sadarbībā ar Finanšu ministriju plānu līdz oktobra vidum iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā. Plāns tiek izstrādāts pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas iniciatīvas.

NAP sēdē tika diskutēts arī par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam (LIAS) tālāku virzību. LIAS izstrādi paredz Attīstības plānošanas sistēmas likums, kas nosaka, ka LIAS kā hierarhiski augstākais valsts ilgtermiņa attīstības plānošanas dokuments ietver valsts ilgtspējīgas attīstības vadlīnijas un telpisko perspektīvu laika periodam līdz 25 gadiem.

RAPLM uzdevumā LIAS izstrādāja ekspertu grupa asoc.prof. Roberta Ķīļa vadībā. Izstrāde tika sākta 2007.gada jūlijā, izstrādes un iesniegšanas termiņš Saeimā ir 2009.gada 31.decembris. RAPLM no šā gada 27.aprīļa līdz 17.jūlijam organizēja LIAS projekta 1.redakcijas sabiedrisko apspriešanu. Apkopojot iesniegtos priekšlikumus, tiks izstrādāta LIAS galīgā redakcija, kuru līdz novembra vidum paredzēts iesniegt izskatīšanai valdībā.

NAP vada Ministru prezidents, un tās sastāvā ir valdības locekļi, pārstāvji no Saeimas, Latvijas Bankas, Valsts kancelejas, Stratēģiskās analīzes komisijas, plānošanas reģioniem, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Pilsoniskās alianses.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!