• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atjaunotās Rīgas sinagogas "Peitav-šul" atklāšanu. Par Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2009., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferenci Oslo 25.–27.augustā un Saeimas priekšsēdētāja dalību tajā

Vēl šajā numurā

27.08.2009., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atjaunotās Rīgas sinagogas “Peitav-šul” atklāšanu. Par Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministra vizīti Latvijā

 

01.JPG (16783 bytes) 02.JPG (10898 bytes) 03.JPG (18915 bytes)

Vakar, 26.augustā, Vecrīgā pēc renovācijas tika atklāta Rīgas sinagoga, kas ebreju valodā saucas “Peitav-šul”. Šobrīd “Peitav-šul” ir vienīgā, kas darbojas Rīgā, un faktiski vienīgais ebreju dievnams, kas nepārtraukti darbojas visā Latvijā. 1905.gadā iesvētītās un tagad atjaunotās, uzpostās sinagogas svētku reizē piedalījās Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministrs Juli Joels Edelšteins, daudzie tautas un ticības locekļi, Rīgas sabiedrības pārstāvji. Attēlos: Valsts prezidents Valdis Zatlers, Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko, Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministrs Juli Joels Edelšteins un sinagogas rabīns Mordehajs Glazmans vēsturiskajā reizē
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

26.augustā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministru Juli Joelu Edelšteinu, kurš bija ieradies Rīgā, lai piedalītos Rīgas sinagogas atklāšanas ceremonijā.

Tikšanās laikā ministri pozitīvi novērtēja Latvijas un Izraēlas divpusējo attiecību attīstību, uzsverot sadarbību ekonomikā un biznesa kontaktu veidošanā. “Ekonomiskās dimensijas sekmēšana ir viena no Ārlietu ministrijas prioritātēm, tāpēc mēs būtu priecīgi vizītē Latvijā uzņemt Izraēlas biznesa delegāciju,” norādīja M.Riekstiņš.

Runājot par dialoga attīstību ar nevalstiskajām organizācijām, M.Riekstiņš atzīmēja Latvijas valdības veikumu ebreju kultūras kopšanā, kā arī paveikto holokausta izglītības un piemiņas jautājumos. Vienlaikus M.Riekstiņš norādīja, ka pasākumi, kas tiek rīkoti šīs sadarbības ietvaros, kļuvuši par nozīmīgām Latvijas kultūras dzīves realitātēm. Abas puses izteica gandarījumu par atjaunoto Rīgas sinagogu, kuras renovēšanā daļu izdevumu sedza Latvija.

Sarunas gaitā M.Riekstiņš un J.J.Edelšteins pārrunāja starptautiskās aktualitātes, tostarp situāciju Tuvo Austrumu reģionā.

26.augustā Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa tikās ar Izraēlas sabiedrisko un diasporas lietu ministru Juli Joelu Edelšteinu.

Sveicot ministru Saeimā, S.Āboltiņa Latvijas un Izraēlas divpusējās attiecības raksturoja kā ļoti labas un konstruktīvas. Turklāt aktīva sadarbība starp abām valstīm izveidojusies visdažādākajos līmeņos – gan valsts amatpersonu augstāko vizīšu līmenī, gan ekonomiskajos un kultūras sakaros, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Arī J.J.Edelšteins atzinīgi novērtēja abu valstu divpusējo attiecību pozitīvo dinamiku, uzsverot, ka Latvija starptautiskajā arēnā ilgstoši bijusi un ir tuvs Izraēlas sabiedrotais. “Attiecības ar Latviju mums ir ļoti nozīmīgas, lai kopīgi starptautiskajai sabiedrībai skaidrotu vēstures patiesības,” norādīja ministrs.

J.J.Edelšteins atzina, ka ir īpaši priecīgs par savas vizītes Latvijā norises laiku, kad tieši 26.augustā tiek no jauna atklāta renovētā Rīgas sinagoga. Viņš norādīja, ka sinagogas atklāšanai ir dziļi simboliska nozīme, jo šī ēka pārdzīvojusi gan nacistu veiktā holokausta šausmas, gan padomju režīmu.

Arī S.Āboltiņa akcentēja sinagogas atklāšanas simbolisko nozīmi, kas apliecina Latvijas valdības un parlamenta pozitīvo attieksmi un vēstures izpratni. “Mūsu uzdevums ir darīt visu, lai nekad vairs neatkārtotos holokausta šausmas, kad vienas tautas pārstāvji tika iznīcināti tikai savas etniskās piederības dēļ,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Tikšanās laikā tika pārrunāta un atzinīgi novērtēta arī abu valstu parlamentārā sadarbība. Kā tikšanās laikā norādīja Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Izraēlas parlamentu priekšsēdētājs Boriss Cilevičs, attiecības ar Izraēlu ir viens no jautājumiem, kuros Saeimas opozīcijas un valdošās koalīcijas deputātiem nav nekādu pretrunu. “Latvijas politika attiecībā pret Izraēlu un Tuvo Austrumu konfliktu vienmēr bijusi nemainīga un konsekventa,” teica deputāts, piebilstot, ka savā sadarbības grupas vadītāja darbā vienmēr jutis nedalītu atbalstu gan no Saeimas Prezidija, gan valdības puses.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments; Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!